Nem izzasztotta meg a román az érettségizőket

Hétfő délután fél négykor még mindig nem közölték a javítóközpontokkal, melyik megyéből hová szállítják javításra az érettségi dolgozatokat. Az Országos Érettségiztető Bizottságnak a déli órákban kellett volna tájékoztatnia. Az írásbeli vizsga románból a diákok szerint zökkenőmentesen zajlott.

Reggel fél kilencre mentek a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai az érettségire. Az iskola főbejárata a ballagás napján, illetve az érettségi idején áll nyitva csupán. Ez sok vizsgázó diákot megtévesztett, hiszen mindenki a szokásos, oldalsó kapun próbált belépni, de az zárva volt.

Míg reggel szigorú tekintetekkel, komoly arccal sietősen igyekeztek a vizsgára az érettségizők, addig délben már fellélegezve, mosolyogva hagyták el az épületet. Az iskola előtti parkban érezhető volt a felszabadult hangulat. Leszámítva azt két-három szülőt, aki erőltetetten mosolygott és bizonygatta, hogy nem ideges.

„Könnyen ment, lehetett volna nehezebb is” – mondta az egyik diáklány. Egy másik arról számolt be, hogy végigülte a kiszabott három órát és végig írt, nem volt egy üres perce sem, éppen időre készült el a dolgozatával.

Még mindig nem tudjuk, melyik megyébe küldik Hargita megyéből az érettségi dolgozatokat - mondta hétfő délután fél négykor Görbe Péter. A főtanfelügyelő hozzátette, most már elkezdtek izgulni a javítóközpontokban is a felelősök, a tanárok, hogy mikor kapnak végre választ Országos Érettségiztető Bizottságtól. A bizottságnak a déli órákban kellett volna közölnie, hogy melyik megyéből hová szállítják javításra a román írásbeli dolgozatokat. Idén első alkalommal vezették be a megyecserés javítást.

A reál szakosoknak első vizsgatételként szövegértelmezés jutott, a második tételben a sport hasznosságát kellett megindokolni, míg a harmadik tételben egy irodalmi alkotás szereplőit kellett jellemezni. Választani lehett a Harap Alb, a Moromeți és az Enigma Otiliei között. A tételek itt böngészhetők

A humán szakosok egy színpadi jelenetet, egy párbeszédet kellett elemezniük az első tételnél, a második az írók-költőknek a társadalomban betöltött szerepét, fontosságát kellett megindokolni, míg a harmadik tételnél két szereplő közötti kapcsolatról kellett írni egy, a két világháború között írt regényből.

„Nem voltunk idegesek, hiszen négy évig folyamatosan tanultunk, fel sem merül az, hogy nem sikerül, inkább arra törekszünk, hogy a lehető legjobb jegyet kapjuk” – magyarázta két, humán osztályban érettségiző fiú.

A padon üldögélő szülők közül egy édesanya elmondta, hogy ő jobban izgul, mint a gyereke, aki reggel induláskor azzal nyugtatgatta a szüleit, hogy minden jó lesz, sikerülni fog az érettségije.

Volt olyan szülő is, aki gyerekével szinte egyidőben vizsgázik az egyetemen. „A gyerek érettségizik, én most készülök megvédeni az államvizsga dolgozatomat az egyetemen, ahol mesteriztem” – mondta. Egy másik szülő arról beszélt, hogy a nagyobbik gyerekével „tiszta fölöslegesen” izgulta végig az érettségit, nagyon jó jegyeket kapott, két egyetemre is bejutott, most a kicsivel nem stresszeli magát.

A keddi, magyar írásbeli vizsgával kapcsolatosan többen is úgy fogalmaztak, hogy nem számítanak arra, hogy az nehezebb lesz a románnál. „Szégyen is lenne, ha azt kevésbé tudnánk” – mondta az egyik fiú, aki szerint ha egy szöveg első olvasásra érthető, ahhoz sokkal könnyebben hozzászól, mint ahhoz, amelyet előbb meg kell értenie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?