Más megyékbe szállítják Kolozsvár szemetét

Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat alelnöke lapunknak megerősítette: más megyékbe szállítják Kolozsvár hulladékát, miután csütörtökre virradóra ismét lakat került a város melletti pataréti szeméttelepre. A politikus azonban azt állítja: Patarét "csak papíron" telt meg, nem biztos, hogy véglegesen bezárják.

„Dolgozunk azon, hogy ne zárják be teljesen és véglegesen a pataréti szeméttelepet” - reagált Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke  arra a Mediafaxon megjelent hírre, miszerint péntekre virradóra végleg lakat kerül a Kolozsvár melletti telepre.

„Minden két hétben történik egy ilyen bejelentés, de utolsó percben mindig megoldódik. Hogy miért? A szeméttelep csak papíron telt meg, a valóságban az ott élőknek, dolgozóknak köszönhetően sok hulladék elkerül a telepről, kiválogatják, újrahasznosítják. Csakhogy ennek a válogatásnak papíron nincs nyoma” - avatott be a részletekbe Vákár István.

A közel 700 ezer lakosú Kolozs megye hónapok óta küzd a szemételszállítás gondjaival. Februárban be kellett zárni azt a pataréti szemétlerakót, amelyre évtizedeken át szállították a kolozsvári szemetet, mert a létesítmény megtelt. Mellette ideiglenes tárolót nyitottak, de csütörtökön ez is elérte tárolókapacitása határát, ezért be kell zárni a szeméttelepet adminisztráló Salprest Rampă cég közlése szerint. Vákár István azonban biztosította a kolozsváriakat, hogy nem fog a városban maradni a szemét.

Sok éve épül a hulladékfeldolgozó

A Kolozsvárral szomszédos Erdőfelek község területén 2014 októberéig kellett volna megépülnie annak az integrált hulladékfeldolgozónak, központnak, amely a teljes megye szemetét hasznosítja, illetve környezetkímélő módon tárolja. Az MTI tájékoztatása szerint viszont csődbe ment a munkálatokat 2012-ben elnyerő konzorcium vezető cége, a Kolozs megyei önkormányzat pedig 2014 végén a nem megfelelő munkavégzés miatt felbontotta a szerződést a kivitelezővel.

Vákár István a maszol.ro-nak elmondta, az olasz kivitelezővel perben állnak, ugyanis a már nem hasznosítható szemetet tároló gödröt nem építették meg megfelelően, nem volt rendben a mélysége, a vízelvezetés, így felszólították, javítsák ki a hibákat. Csakhogy a kivitelező erre nem volt hajlandó. A központ hulladékfeldolgozó gyára már 80 százalékban készen áll, az építkezés viszont a per miatt leállt.

A Kolozs megyei önkormányzat legutóbbi hivatalos közlése szerint 2015 végéig kell megépülnie az erdőfeleki integrált hulladékfeldolgozónak. A stiridecluj.ro portál azonban úgy tudja, hogy a hatóságok nem tekintik már reálisnak az év végi határidőt. Ez pedig azt is jelenti, hogy a megyei önkormányzat elveszíti a hulladékfeldolgozó megépítésének európai uniós finanszírozását.

Hová viszik Kolozs megye szemetét?

A Kolozs megyei önkormányzat már hónapok óta tárgyal az erdőfeleki önkormányzattal arról, hogy a majdani integrált hulladékfeldolgozó területén újabb ideiglenes szemétlerakót nyissanak, ám a tárgyalások kudarcba fulladtak. Vákár szerint a feleki önkormányzat állandó nyomás alatt tartja a Kolozs megyei tanácsot.

A tanácsos elmondta, a gond az ideiglenes szemétlerakó területe, pontosabban az ára. A megyei önkormányzatnak elég lett volna egy két hektáros terület, amelyen 48 óra alatt ki lehetett volna alakítani az ideiglenes lerakót, de mára oda jutottak, hogy a felekiek 64 hektáros terület megvásárlására kértéék a megyei önkormányzatot.

"Jóindulatú felméréseink szerint megszabtunk egy másfél eurós négyzetméterenkénti árat, de ők kétszer akkora árat szeretnének. Egy olyan területért, amely fűvön kívül nem termelt semmi mást. A reptér mellett, ahol szuper minőségű a föld, ott meg negyven banit adtak a tulajdonosnak. Szóval nagyon érdekes. Nem tartom igazságosnak. Ha lesz középút, a tanács meg fogja szavazni a felvásárlást. De megjegyzem, ebből még ügyek lesznek” - magyarázta Vákár.

Más megyébe vinnék a szemetet

A kolozsvári hulladékgyűjtéssel foglalkozó egyik cég vezetője a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a pataréti szeméttelep csütörtök éjszakai végleges bezárásával július 14-ig Gyulafehérvárra szállítják a háztartási hulladékot. Tárgyalások folynak ugyanakkor a szatmárnémeti és a nagybányai hulladéklerakóval is Kolozs megye szemetének a befogadásáról. A hulladék szállítása azonban jelentősen megnöveli a területen dolgozó cégek költségeit.

„Korábban is volt egy egész hosszadalmas tárgyalásunk Szatmárral, nagy árért, de befogadnák a hulladékot. Ha minden kötél szakad, ez is egy alternatíva. De valószínű a megye déli részéről könnyebb lesz elvinni Gyulafehérvárra a hulladékot. Bánffyhunyad és a környéke már egy ideje Élesdre szállítja a szemetet, a megye északi részéről pedig valószínű Szatmárra megy a szemét. Megjegyzem, nagyon költséges elvinni más megyébe a szemetet” - vázolta a lehetőségeket Vákár.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere egy csütörtöki rádiós adásban mandátuma legnehezebb kihívásának nevezte a szemétgondok megoldását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?