OMDSZ: sértő dolgokat állít a Sapientia rektora

Sértőnek találja az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnöke a Sapientia rektora, Dávid László elmarasztaló kijelentéseit az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciákról - olvasható abban közleményben, amelyet Szénás Szabolcs juttatott el szerkesztőségünkbe.

Az OMDSZ elnöke a Sapientia rektorának arra a csütörtöki kijelentésére reagált, miszerint méltánytalan, hogy egy magyarországi egyetem hallgatója az egyetem házi versenyéről egyenesen az országos szakaszra juthat, míg a Sapientia hallgatóinak a házi verseny után egy erdélyi versenyen, az ETDK-án is meg kell mérettetniük magukat ahhoz, hogy a magyarországi OTDK-ra jussanak.

Dávid László azon a kolozsvári tanácskozáson, fórumon mondta mindezt, amelyet csütörtökön szerveztek a tehetséggondozás jegyében, és amelyet a Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) program keretében hívtak össze.

"Az, hogy egyes intézmények saját szervezésű, úgynevezett házi TDK-kat szerveznek, megengedett dolog, viszont épp úgy lehetőség nyílhat egyenes úton indítani a diákokat az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciákon. Ez egy intézményi, szuverén döntés" - hívja fel a figyelmet Szénás Szabolcs. 

Hozzáteszi, az "erdélyi tehetséggondozás alatt legtöbb esetben hajlamosak vagyunk láthatóságuk miatt csak az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciákra gondolni, holott ez csak a végkifejlettje egy-egy tehetséggondozási tevékenységnek". Ez a munka tudományos szakkörökben, szakkollégiumokban és más felsőoktatási platformokban veszi kezdetét – közölte.

Szénás emlékeztetet: a Tudományos Diákköri Konferenciákat (TDK) a ’90-es évek közepén a diákszervezetek kezdték el önerőből szervezni. Kezdetektől fogva mai napig erdélyi sajátosságnak mondható, hogy diákok szerveznek szakmai konferenciát, ugyanis Magyarországon mindezeknek a lebonyolítását az intézmények látják el. Ebbe a rendszerbe később kapcsolódtak be a felsőoktatási intézmények.

Az OMDSZ elnöke emlékeztet arra is: az intézmények egyhangúan elfogadták, hogy az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciák legyenek az egyetlen OTDK-ra jutási fórumai a hazai tehetséggondozásnak.

Az OMDSZ elnöke leszögezi: az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciák nem intézményi TDK-ák, hanem bárki számára nyílt jelentkezésű, egyenlő mértékben elérhető és a diákszervezés által független szakmai rendezvények.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?