Növekszik az e-receptek száma – egy hónap alatt egymillió vény

Január elsejétől kötelező lesz az elektronikus receptek használata, a rendszer bevezetése óta (július 2-tól) eddig több mint három millió új típusú vényt állítottak ki – tájékoztatott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS).

„Az eddigi mutatók szerint a rendszer használata kezd megfelelni a korábbi elképzeléseknek. A gyógyszertárakban helyszíni ellenőrzéseket tartunk, csökkentjük a formanyomtatványok számát is azért, hogy ezzel ösztönözzük az érintetteket a rendszer használatára" – fogalmaztak a sajtóhoz eljuttatott közleményükben a CNAS képviselői.Retete

Tájékoztatásuk szerint az e-receptek száma november 7-én meghaladta a hárommilliós küszöböt, ez alapján naponta közel 75 ezer e-receptet írnak fel az orvosok.

„A patikusok és orvosok idővel megértették az elektronikus rendszer használatának a fontosságát" – vélekednek a biztosítópénztár szakemberei. Adataik szerint október 17-én az elektronikus vények száma elérte a kétmilliót, november 7-re pedig a hárommilliót.

„Annak érdekébe, hogy a rendszer kötelező használata január 1-től sikeresen induljon, számos intézkedést vezettünk be, beleértve a véletlenszerű, bejelentés nélküli ellenőrzéseket a gyógyszertárakban, ilyenkor a műszaki felszerelést és ennek hatékonyságát vizsgáljuk" – közölte Doru Bădescu, a CNAS elnöke.

Ahhoz, hogy havonta egymillió vényt állítsanak ki három hónapos alkalmazkodási időre volt szükség.{loadposition szeben}

Kimaradt?