Idén „le is hallgatják” az érettségizőket

Nem csak képet, hanem hangot is rögzítenek azok a kamarák, amelyeket néhány olyan tanintézményben szereltek fel, ahol érettségiztetés zajlik - tájékoztatott a Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter.

A tárcavezető elmondta, az iskolák körülbelül öt százaléka élt ezzel a lehetőséggel. A hangot is rögzítő készülékek beszerzése nem volt kötelező, csupán ajánlották az iskolák számára. "Én magam ajánlottam a felszerelésüket olyan helyeken, ahol ez technikailag és anyagilag is megoldható volt" - mondta Sorin Cîmpeanu. Arról nem tájékoztatott, hogy pontosan milyen iskolákban szereltek fel hangot is rögzítő kamerákat.

A képet rögzítő kamerák felszerelése kötelező minden olyan iskolában, ahol érettségiztetés, dolgozatjavítás, tételsokszorosítás zajlik.

Az érettségi hétfőn, június 8-án kezdődött a román szóbelivel. Az írásbelik három hét múlva lesznek.

A román szóbeli három napig tart. Június 10-12. között anyanyelvükből, 15-19. között digitális kompetenciákból, 22-26. között idegen nyelvből szóbeliznek az érettségizők.

Az idei érettségire 168 945 diák iratkozott be, mintegy 7000-rel több, mint tavaly, 77 százalékuk a friss végzős. Az eredményeket július 10-én függesztik ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?