Lógások miatt közel 26 ezer családi pótlékot függesztettek fel

A tavalyi iskolai évben 26 640 családi pótlékot függesztettek fel az illetékes hatóságok a gyerekek iskolai hiányzásai miatt, további 27 972 család esetében pedig csökkentették a pótlék összegét – közölte a Szociális Szolgáltatás és Ellenőrzés Országos Hatósága (ANPIS). Tavaly az első iskolai szemeszterben 12 141 háztartásban, a második félévben 14 499 családban függesztették fel a támogatást.logas

A hatályos törvények értelmében a pótlék juttatását a gyerek tanórákon való jelenlététől teszik függővé. A pótlék értéke csökkenthető, vagy akár fel is függeszthető, ha a gyerek huzamosan igazolatlanul hiányzik.

Országszerte összesen 278 346 háztartásban részesülnek családi pótlékban.logas3

A vonatkozó törvény 28. cikkelye előírja, hogy a pótlék értéke arányosan csökken a gyermek által felhalmozott igazolatlan órák számával, azaz 20 százalékkal tíz igazolatlan óra után, illetve 50 százalékkal 20 igazolatlan óra után. A család ezekben az esetekben három hónapig kap csökkentett családi pótlékot. Ha az iskolaköteles diák 20-nál több igazolatlan órát halmoz fel, a pótlék folyósítását megszüntetik.

Kimaradt?