Ismét románul oktatnák a történelmet és a földrajzot

Csorbítaná a kisebbségi oktatási jogokat a készülő tanügyi törvény, amelynek tervezetét hétfőn bocsátották közvitára.

Transindexnek Markó Béla, a szenátus oktatási bizottságának tagja és Király András oktatásügyi államtitkár elmondta, a felsőház szakbizottságához megküldött tervezet a jelenlegi formájában olyan paragrafusokat tartalmaz, ami egyértelműen visszavenne a kisebbségi oktatás számára kiharcolt, a jelenleg érvényben levő oktatási törvényben szereplő jogokból.

Mint kiderült, valójában nem is új tanügyi törvényen dolgoznak a kormányon lévő szociáldemokrata képviselők, hanem egy olyan tervezetet bocsátanak közvitára, amelyet 2010-ben Ecaterina Andronescu volt szakminiszter párhuzamosan dolgozott ki a jelenleg érvényben levő tanügyi törvénnyel.

Király András kifejtette: a törvénytervezet a specifikus román oktatást csak az 1-4 osztályban engedi meg, illetve 8. osztálytól visszatérnének a történelem és a földrajz román nyelven történő tanításához. Király szerint az új koncepció egy központosítás felé haladó törvénytervezet lenne, a 2011-es törvény pedig a decentralizáció felé mozdult el.

Mind Király, mind Markó úgy vélekednek, csekély az esélye annak, hogy ebben a ciklusban új tanügyi törvényt fogadjon el a parlament. Korábban Király András az MTI-nek úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy a Ponta-kormánynak sikerült 2016-ban elfogadtatnia a parlamenttel a tervezetet. 

Ismét bevezetnék a középiskolai felvételit

A tervezet szerint ismét bevezetnék a középiskolai felvételit, a nyolcadikosok képességvizsgáját is megtartanák. Korábbi nyilatkozataiban Sorin Cîmpeanu oktatásügyi miniszter kizárta azt a lehetőséget, hogy a diákokat kétszer is vizsgáztassák a középiskolai tanulmányaik folytatása előtt, ám úgy tűnik, meggondolta magát.

A középiskolákban csak akkor hirdetnek felvételit, ha egy bizonyos profilú kilencedik osztályban a jelentkezők száma meghaladja a helyek számát. A bejutást egy pontszám dönti el, amelyet az 1-8. osztályos általános (20 százalék), a képességvizsga általánosa (30 százalék) és a felvételi írásbeli vizsga eredménye (50 százalék) alapján számítanak ki.

Az előkészítő osztályok visszakerülnének az óvodai oktatáshoz, az alkotmánybíróság korábbi döntését figyelmen kívül hagyva pedig ismét azoknak kellene kérvény írniuk, akik nem szeretnék a vallásoktatást.

A Transindex pár olyan módosítást is kiemelt a tervezetből, amely számukra pozitívum. Ilyen például, hogy 12 osztályig ingyenes lenne a tanítás, amelyből az következik, hogy a diákok ingyenes tankönyveket kapnak tizenkettedik osztályig (jelenleg a diákok tízedik osztályig kapnak ingyen tankönyveket).

Előrelépés lehet, hogy a tanárokat a tanintézmények fogják alkalmazni, és nem a tanfelügyelőségek, mint eddig. A tanári állásokra kiírt versenyvizsgát a tanintézmények keretében működő adminisztratív tanácsok szervezik meg az igényeiknek megfelelően. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?