Megduplázott gyerekpótlék: akadékoskodik a kormány

Klaus Johannis államfő hétfőn kihirdeti a gyereknevelési pótlék összegét megkétszerező törvényt, ám a kormány máris változtatna a jogszabályon. Az ellenzék szerint életbe lépésének elhalasztása sem kizárt.

Előbb Victor Ponta kormányfő, majd Rovana Plumb munkaügyi miniszter beszélt a múlt héten arról, hogy a szülők jövedelmétől kellene függővé tenni az állami támogatás összegét. A pótlék megduplázását kezdeményező Nemzeti Liberális Párt elnöke, Alina Gorghiu szerint azonban egy 2006-os alkotmánybírósági határozat tiltja a jövedelem szerinti megkülönböztetést.

„Amennyi pénzt elpocsékol ez a kormány, fizethetnének egy tanácsadót, aki tudja, hogy a differenciált gyerekpótlék alkotmányellenes lenne. Legyen világos: a támogatást a gyerek kapja, nem a szülő” – szögezte le a PNL elnöke, aki attól tart, hogy a kormány egy sürgősségi rendelettel elhalasztja a pótlék megduplázásáról szóló törvény életbe lépését.

A támogatás jövedelem szerinti folyósítását egyébként az RMDSZ is támogatja. „Meg kell változtatnunk az alkotmányt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek nagyobb pótlékot kaphassanak” – nyilatkozta Máté András képviselőházi frakcióvezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?