Elballagtak a Maros megyei végzős középiskolások

Maros megyében hozzávetőlegesen 1800 magyar nyelven tanuló diák ballagott el a héten gimnáziumból, szakközépiskolából. Marosvásárhely, Szászrégen, Nyárádszereda, Szováta, Dicsőszentmárton, Segesvár középiskoláiban már szerdán megkezdődtek a ballagások.

„Jogon szeretném folytatni a tanulmányaimat Kolozsváron”, „a mi osztályunkból ötön-haton orvosira készülünk itt Marosvásárhelyen”, „én informatikát akarok tanulni”, „design szakra készülök”, „a szüleim tartanak el még egy darabig, itthon maradok, itthonról járok egyetemre”, „Kolozsváron kintlakásban fogok lakni, a testvérem is ott lakik”, „ha sikerülne, inkább a bentlakást választanám”, „tudok sütni rántottát és főzni virslit”, „hétvégén takarítok, kiterítem a ruhát”, „nem végeztem eddig szinte semmilyen házimunkát”, „kíváncsi vagyok, milyen egyedül gondoskodni magamról, beosztani a szülőktől kapott pénzt”, „dolgoztam már a vakációkban”, „nem dolgoztam még, a szüleim lebeszéltek”, „önkéntesként dolgoztam már”, „megkerestem a pénzt a szórakozásra” – válaszolták arra a kérdésre többen is a végzős diákok közül, hogy mi jut eszükbe a ballagás kapcsán, mennyire készültek fel a nagybetűs életre, mit jelent számukra ez az életbevágóan fontos váltás, amit a ballagás jelent.

Marosvásárhely középiskoláiban a legnagyobb érdeklődés a Bolyai Farkas Elméleti Líceumot övezi, ami érthető is, hiszen az egyetlen magyar tannyelvű gimnázium, ahol a tanévnyitó- és a ballagási ünnepségen is magyar nyelven beszél mindenki, ahol az udvarban összegyűlt, vagy az iskola előtti parkban várakozó szülők, hozzátartozók is otthonosan mozognak a diákok mellett.

Ahogy minden évben ez lenni szokott, ma is az ökumenikus istentisztelettel kezdődött a nap a Várteplomban, ahol Kajlák Attila római katolikus, Kecskés Csaba unitárius és Márton Előd református lelkészek mondtak áldást a végzősökre. Délelőtt kilenctől került sor az utolsó osztályfőnöki órára, majd pontban tízkor az udvaron elkezdődött a ballagási ünnepség szónoklatokkal, köszöntőkkel, díjazásokkal. Bálint István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója, majd Benedek Zsolt, a Református Kollégium és Tamási Zsolt, a Római Katolikus Főgimnázium igazgatója mondta el köszöntő beszédét.

Áldott állapotról beszélt a katolikus gimnázium igazgatója, aki úgy fogalmazott, hogy „megfogant” az iskola, de a születés előtt áll még. Peti András alpolgármester két jó hírt osztott meg a jelenlevőkkel: a tantárgyolimpiákon az első-, második- és harmadik helyezetteket jelentős pénzösszeggel támogatja az önkormányzat, valamint a Bolyai számítástechnikai fejlesztésére 200 ezer lejt hagyott jóvá a helyi testület. “Egyszer véget ér minden” – tolmácsolta az öregdiákok baráti körének üzenetét Kirsch Attila elnök, aki az álmok valóssággá formálására bíztatta a végzősöket. Az ünnepi szónoklatokat követően a díjkiosztó ünnepségre is sor került.

A Bolyaival szinte egy időben, tizenegytől ballagtak a Művészeti Líceum tizenkettedikesei is, valamint a nyárádszeredai Bocskai István Elméleti-, a szovátai Domokos Kázmér Szaklíceum és az erdőszentgyörgyi végzősök is.

Kimaradt?