Nagyszabású gazdatüntetés lesz Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön vonulnak utcára hat megye állattenyésztői. A Kovászna megyei Szarvasmarha Tenyésztők Egyesületének kezdeményezésére, június 3-án, jövő szerdán Sepsiszentgyörgy utcáin vonulnak fel mezőgazdasági gépeikkel, majd a prefektúra előtt tiltakoznak a háromszéki, Hargita, Maros, Brassó, Szeben és Kolozs megyei gazdák.

Ötvös Mózes, a tüntetést szervező háromszéki egyesület elnöke szerint több száz állattenyésztőt várnak megmozdulásra, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a kormány agrárpolitikájával szemben. A szarvasmarhatartók elsősorban a tej árának alakulása miatt tiltakoznak, rámutatnak, hogy elérte a történelmi minimumot a tej felvásárlási ára, esetenként a feldolgozó cégek alig 50 banit fizetnek literéért, és a gazdákat számukra előnytelen feltételek elfogadására kényszerítik, és azzal fenyegetnek, hogy ellenkező esetben nem vesznek át több tejet az adott farmtól.

Ötvös Mózes szerint nem normális az, hogy az elmúlt 5 hónapban 30 százalékkal csökkent a tej felvásárlási ára, ezzel szemben a boltokban nem csökkentek a tejtermékek árai.  A profitot így a feldolgozók és kereskedők zsebelik be, miközben a gazdák csődközeli állapotba kerültek.

A mezőgazdászok és állattenyésztők a tej árának támogatását, az elmaradt mezőgazdasági támogatások folyósítását, a mezőgazdaságban használt üzemanyag résztámogatását, a hátrányos helyzetű vidékeken élő gazdálkodók felkarolását, követelik. Az erről szóló beadványukat eljuttatták Daniel Constantin mezőgazdasági miniszterhez is. Ötvös Mózes a gazdatüntetésről értesítette a háromszéki önkormányzati vezetőket is.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor ennek kapcsán rámutatott: számukat és tevékenységüket tekintve a gazdák képezik a székelyföldi társadalom alapját, ezért a háromszéki önkormányzat fontosnak tartja, hogy odafigyeljen a problémáikra és minden eszközzel támogassa a tiltakozó megmozdulást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?