Kötelező tantárgy lesz az egészségnevelés?

Akár már ősztől bevezethetik az iskolákban az egészségnevelést különálló tantárgyként – nyilatkozta hétvégén Nicolae Bănicioiu. Az egészségügyi miniszter elmondta, ebben az ügyben már tárgyalt az oktatásügyi tárca vezetőjével, hogy tegyék kötelezővé a közoktatásban az egészségnevelést első osztálytól 12. osztályig. 

"Azt hiszem, jövő tanévtől már hatályba is léphet... Egy héten egy óra – ez a javaslatom" – magyarázta Nicolae Bănicioiu. Ezeken az órákon elsősorban az elsősegélyről, a higiéniáról és az egészséges étkezésről oktatnák a gyermekeket.

Jelenleg az egészségnevelést sok iskolában az osztályfőnöki óra keretében oldják meg, az egészségügyi miniszter szerint ősztől különálló óraként vezetnék be. Az általános tudnivalókat korosztályokra lebontva, szakemberek tanítanák. A tárcavezető arról nem nyilatkozott, hogy az egészségnevelésbe a szexuális nevelés is beletartozna-e.

A szenátus nemet mondott a szexuális nevelésre

Korábban, május elején ugyanis a szenátus (döntő ház) leszavazta, hogy a szexuális nevelést tegyék kötelezővé az iskolákban. Az Adevărul tájékoztatása szerint a szexuális nevelés a drogok hatásaira, a személyes higiéniára és a megelőzhető súlyos betegségekre is kiterjedt volna. A kezdeményezésre a képviselőház igennel szavazott.

Az egészségnevelésről mint kötelező tantárgyról a Nicolae Bănicioiu egy négy nyelvű, elsősegélyről szóló honlap (román, angol, francia, magyar) bemutatóján tájékoztatta a sajtót.

A Hotnews hírportál szerint nem ez az első alkalom, amikor egészségügyi miniszterek úgy nyilatkoztak, hogy az egészségnevelést kötelező tennék az iskolákban. 2013-ban például Eugen Nicolaescu úgy fogalmazott, hogy már egyeztetett ebben a kérdésben az oktatásügyi tárca vezetőjével, az egyeztetésből aztán mégsem született semmi kézzelfogható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?