Miért nem mentették meg a mélybe ugró bukaresti nő életét?

Semmilyen formában nem akart együttműködni a hatóságokkal az a nő, aki leugrott pénteken egy bukaresti nyolcemeletes tömbház tetejéről. Ezért nem sikerült megmenteni az életét – közölte vasárnap Raed Arafat.

A sürgősségi helyzetekért felelős egészségügyi államtitkár az öngyilkossági esetről készült hivatalos jelentést ismertette sajtótájékoztatón. A nő tragédiájának nagy visszhangja volt az országban, sokan a hatóságokat tették felelősség a haláláért, ezért a minisztérium elrendelte a történtek kivizsgálását.

Arafat elmondta, közel 35 órán keresztül győzködték a gyermekét nemrégiben elveszítő anyát, hogy hagyjon fel öngyilkossági szándékával. „Egyáltalán nem lehetett vele kommunikálni” – szögezte le a SMURD alapítója.

Tájékoztatása szerint az Argeş megyei készenléti felügyelőség a helyszínre szállította a mélybe ugrással fenyegetőző öngyilkos-jelöltek megmentésére használt felfújható matracot is, ám hiába. „Ez az eszköz csak olyan személyek megmentésére használható, akik együttműködnek a hatóságokkal. Ráadásul a nő 30 méterről ugrott le, az ugrópárnát kisebb magasságú ugrások esetére tervezték” – magyarázta.

Arafat leszögezte: mint a jelentésből is kitűnik, a hatóságok semmilyen formában nem tehetők felelőssé a történtekért. Riasztónak nevezte azonban, hogy a nő halála, azaz péntek óta összesen hét hasonló öngyilkossági kísérlet volt az országban. „Két nap alatt több eset volt, mint az év elejétől eltelt időszakban összesen. Vagyis a bukaresti nő példája ragadós volt, öngyilkosság-kísérleti hullámot váltott ki” – mondta az államtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?