Útban a zarándokok Csíksomlyóra (GALÉRIA)

Megérkeztek a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokvonatok Székelyföldre. A Boldogasszony vonat utasai péntek délután Gyimesbükkön misén vettek részt az "ezeréves határnál".

Közben keresztaljakban vonultak a zarándokok a Csíki-medencében a búcsú helyszínére. Szombaton idén is százezreket várnak a csíksomlyói hegynyeregbe, ahol 12.30-kor kezdődik az ünnepi szentmise. Az idei búcsú jelmondata, az „Oltalmad alá futunk” a jubileumi Mária-évhez kapcsolódik, a mise ünnepi szónoka pedig Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke lesz.

Gépkocsiban ülő tudósítónk szerint szombat reggel a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő 57 kilométeres úton összefüggő kocsisor alakult ki. Az autók lépésben közelednek a búcsú színhelyéhez, a csíksomlyói nyereghez. Előzni nem lehet. Ha valaki mégis megpróbálja, az alkalomhoz nem éppen illő fenyegetőzések hangzanak el.

Az eseményre a magyar kormány támogatásával felújították a Makovecz Imre tervei alapján készült Hármashalom oltárt, mely a magyar címer jegyeit viseli magán. A munkálatok során kicserélték a tető zsindelyborítását, korszerűsítették a szigetelést és a vízelvezetést, és - mivel öt évvel ezelőtt villámcsapás érte az oltár keresztjét - az építményre villámhárítót is szereltek.

A csíksomlyói búcsúra szerte a világból érkeznek zarándokok. Közöttük lesz Áder János, Magyarország elnöke is. A székelyföldi települések egy részéről a zarándokcsoportok hagyományosan gyalogosan teszik meg az utat.

A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai misén vesznek részt az A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai Gyimesbükkön.  Székely népviseletbe öltözött fiatalok csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai között Gyimesbükkön. A csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat Gyímesfelsőloknál, az Utusaly völgyhídon. Keresztaljakban vonulnak a zarándokok a Csíki-medencében, Csíkrákos közelében. Keresztaljakban vonulnak a zarándokok a Csíki-medencében, Csíkrákos közelében. A Székely Gyors-Csíksomlyó expressz a csíksomlyói búcsúra tartó zarándokokkal megérkezik Csíkkarcfalvára. A csíksomlyói búcsúra tartó gyimesi keresztalja gyalogos zarándoklata Gyimesközéplok határában. A csíksomlyói búcsúra tartó gyimesi keresztalja gyalogos zarándoklata Gyimesközéplok határában. A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkdánfalván. A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkmadaras határában. A csíksomlyói búcsúra tartó felcsíki zarándokok Csíkmadaras határában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?