Kórházi ágyakat adományozott Székelyföldön a Gyermekmentő Szolgálat

Négy intézménynek adományozott csütörtökön számítógépeket és kórházi ágyakat Székelyföldön a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

Amint a szolgálat az MTI-hez eljuttatott közleményben írta, délelőtt a Csíkszentdomokosi Kultúrház számítógépes klubjának és könyvtárának, a csíkszentdomokosi Cseralja Iskolának és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének adott át összesen 23 számítógépes munkaállomásból álló adományt. Délután Csíkszeredában 33 újszülött kórházi ágyat, 15 gyerekágyat, 10 felnőtt ágyat és a hozzájuk tartozó éjjeliszekrényeket adott át a Hargita Megyei Sürgősségi Kórháznak.    

„Számunkra fontos, hogy ne csak a gyerekek életkörülményein javítsunk, de tudásukat, szorgalmukat is fejlesszük. Ezért is ajánlottuk fel ennek a három intézménynek a 23 számítógépes munkaállomást.” – idézte a közlemény Edvi Pétert, a szervezet elnökét. A Gyermekmentő Csíkszentdomokoson és Nagyváradon is működtet számítógépes klubot.

A 25 éve alakult Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja évente kétszer egy-egy héten át szűri és kezeli Erdélyben a gyerekeket, szükség esetén magyarországi kezelésre viszi őket. Az intézményeket segédeszközökkel is támogatja. A most átadott kórházi ágyak a németországi Klinikverbund Südwest kórháztól érkeztek. 

A szervezet évtizedek óta aktív Erdélyben. 1991-ben átadta az átépített és kibővített tenkei Gyermekközpontot. 1994 és 2004 között finanszírozta a csíkszentmártoni csecsemőotthon épületének bővítését és átépítését, melyben ma községi és napköziotthonos óvoda, leányanya-otthon, korai fejlesztőközpont és önkéntes tűzoltóság működik. 2006-ban a szervezet felépíttette az új felcsíki mentőállomást, 2012-ben pedig gyermekek szállítására felszerelt mentőautót adott át a Hargita megyei mentőállomás részére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?