Kürtöskaláccsal ünnepelték Európa Napját Sepsiszentgyörgyön (FOTÓK)

A sepsiszentgyörgyi Bodok szálló parkolójában megszervezett kürtöskalács ünnepen összesen 13 csapat sütött kürtőst, ki-ki saját technikája és tudása szerint. Sok versenyző csapat a nagyszülők receptjét használta.

A bodosi csapat viszont merész vállalkozásba kezdett, ők a svéd spettekaka-t készítették el. A kürtöskalácshoz viszonyítva csipkés mintázatú sütemény készítése nagyobb odafigyelést igényel, mint a székely kürtöskalácsé, ugyanis a parázs fölé kerülő massza folyékony és alig vastagabb, mint egy szeg.

Emellett meg lehetett kóstolni az osztrák Prügeltorte nevű rokon süteményt is. Volt aki kolbászból készített kürtőst. A Kovászna Megyei Cukorbetegek szövetségének nyírfacukros süteménye a diabéteszesek számára készült.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor rámutatott: a kürtöskalács jellegzetesen székely termék, amelynek kilenc változatát tartják számon. A legízletesebb kürtőst akarják megmutatni a világnak, céljuk, hogy élmény legyen Székelyföldre ellátogatni, mert itt megkóstolható az igazi kürtöskalács!

A zsűrizésért a Szabadtűzi Lovagrend gasztronómiai szakértői voltak felelősek, akik amatőr kategóriában az Eszter és csapata, az Őrangyalok és a Pokolsár csapatokat díjazták. Különdíjat a cukorbetegek szövetségének csapata, a Cukik vitte el. A profi kategóriában az első helyet a Ferdinánd Presso Lovagjai csapat szerezte meg, őket követték a bodosiak, valamint az Oltisz kft.

A nap folyamán a lakosság részéről folyamatos érdeklődés kísérte az ünnepséget, amelyen koncertektől gyerekprogramokig számos tevékenység zajlott.

Kimaradt?