Május elején vizsgálják a gyermekeket Erdélyben az önkéntes orvosok

Erdélyben vizsgálják a rászoruló gyermekeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai május 9. és 16. között.

Az önkéntes orvosok évente kétszer utaznak Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és szakmai továbbképzéssel is segítik - közölte a szervezet az MTI-vel.

A múlt évben több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 23 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor és 60 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa emellett folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni korai fejlesztő központot.

A gyermekmentő szolgálat mozgó fogászati busza idén is csatlakozik az úthoz, ebben szűrik, szükség esetén pedig kezelik a gyerekek fogait. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 9300 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg, ebből Erdélyben 220 fogászati kezelést végeztek el. 

A magyarországi szegényebb településekhez hasonlóan a határon túli elmaradottabb régiókban élő gyermekek fogazata is rossz állapotban volt. Bár Erdélyben fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak - ami a több éve tartó, évente kétszeri szűrésnek és kezelésnek is köszönhető - a helytelen étkezési szokások és a helytelen szájápolás miatt még mindig sok gyermeknek szuvasodik a foga. A fogorvosok így különösen nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására. 

Csatlakozik az egyhetes körúthoz a szervezet nőgyógyászati szűrőkamionja is: a mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. Tavaly csaknem 800 nőgyógyászati szűrést végeztek. Az októberi vizsgálatoknál 4 esetben derült fény súlyos elváltozásra, ahol azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség, 10 esetben gyógykezelést, műtéti beavatkozást, 73 esetben gyógyszeres terápiát írtak elő. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi orvosok végzik el. 

Az orvoscsoport látogatásával egy időben idén is megrendezik az erdélyi gyermek és ifjúsági focikupát Csíkszentdomokoson, melyet a korábbi években a legendás Aranycsapat tagja, az NGYSZ Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. Az ő tiszteletére a sporteseményt ezentúl Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának nevezik el. A győztes csapatokat a gyermekmentő szolgálat szokás szerint vendégül látja a budapesti fővárosi önkormányzattal közösen szervezett városligeti gyermeknapon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?