Utcanévtáblák: Soós Zoltán nem ért egyet a tüntetéssel

A kétnyelvű utcanévtáblákkal kapcsolatosan Soós Zoltán városi tanácsos nem zárja ki azt sem, hogy az RMDSZ-frakció bojkottálni fogja a tanács munkáját. Hozzátette, nem ért egyet a tervezett tüntetéssel

A május 31-i marosvásárhelyi előválasztáson induló önkormányzati képviselő szerint az embereket nem szabadott volna belerángatni a helyi rendőrség megfélemlítési akciójába.

A városi tanácsos elmondta, a kétnyelvű táblák kihelyezésére létezik a közigazgatási törvény, van rá jogi, politikai lehetőség és megoldás, az olyan magánjellegű kezdeményezések, amit a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! csoport végzett, ellenreakciót váltanak ki.

Soós szerint azért létezik az RMDSZ-frakció, hogy ilyen helyzetekben közbejárjon. Ezért azt javasolja, hogy legközelebb mielőtt ilyen magánakciókba kezdene valaki, tanácskozzon a frakcióval.

Azt elismeri a városi tanácsos, hogy a városháza részéről a szándékos időhúzás hozzájárult a jelenlegi elégedetlenséghez és a feszültség kialakulásához, de a hivatal már meghirdette a közbeszerzést, így nemsokára kötelezően ki kell helyezni a táblákat. Természetesen a reklámtörvény módosítása is szükséges, amelyet az RMDSZ parlamenti frakciójának is felterjesztenek – tette hozzá.

Soós elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan személy álljon a városi rendőrség élén, aki etnikai feszültséget szít, és nem a kétnyelvűségre vonatkozó törvény végrehajtását garantálja. A helyi rendőrség vezetője ellen tervezett tüntetéssel kapcsolatosan elmondta, az egy korábbi elhibázott reakció ellenreakciója lenne, ami nem oldja meg a kétnyelvű táblák kérdését, csak fenntarthatja a feszültséget. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?