Mamutfenyők árnyékában fiatalított a kolozsvári EKE (VIDEÓK, FOTÓK)

Rekordszámú részvétellel – 186 személy, amiből 89 gyerek – szervezte meg vasárnap idei első gyerektúráját az Erdélyi Kárpát-Egyesület kolozsvári osztálya Erdély egyik legépebben megmaradt középkori vára, Sebesvár romjaihoz és a Vlegyásza lábánál fekvő mamutfenyőkhöz.

Ragyogó napsütésben érkezett meg a 45 személygépkocsiból álló konvoj Székelyjó határába, ahonnan a túrázók másfél órás, kisebb és nagyobb emelkedőkkel megtűzdelt sétával érték el az impozáns látványt nyújtó iker-mamutfenyőket.

https://www.youtube.com/watch?v=PYXMnaPXbhU

Útban a kirándulás első célállomása felé Veres Ágnessel, az országos EKE titkárával, a mostani gyerektúra szervezőjével kerestük a magyarázatot a megnövekedett érdeklődésre.  Elmondta, kicsit megijedt, amikor elkezdtek beérkezni a részvételi szándékot jelző visszajelzések, ugyanis a korábbi túrákon 50-60 fős társaság gyűlt össze. „Három magyarázatot látok a rekordszámú érdeklődésre: először is nagyon vonzóak voltak a célpontok, másodsorban a ragyogó tavaszi napsütés kirándulásra késztette a családokat, harmadjára pedig sok nem kolozsvári születésű számára kitűnő alkalom volt arra, hogy megismerkedjen adoptált régiója látványosságaival” – fogalmazott Veres Ágnes.    

A sequoia-csemetéket még a múlt század elején hozatta Észak-Amerikából a környék földbirtokosa, Gál János és telepítette az Isten dombja nevet viselő telkén. A „vendégek” beleszerettek a Vlegyásza látványába, mert az elmúlt század alatt jócskán megnőttek: koronájuk csaknem 30 méter magasba nyúlik. Törzseik a föld felszínétől nem messze kettéválnak, mintegy 6 méteres kerületüket csak kilenc kitárt karú gyerek éri körül.

https://www.youtube.com/watch?v=oFV0LPcU9Ao

A népes kirándulócsapat látványára megérkezett a mamutfenyők körüli területet az eredeti tulajdonos unokáitól bérlő Ioan Potra is. Az idős román pásztor a maszol.ro-nak elmondta, ekkora csapatot még soha nem volt szerencséje vendégül látni. Elpanaszolta, hogy a legelőként és kaszálóként használt területet gyakran veszik birtokba a négykerekű terepmotorosok, akik tönkreteszik a füvet. Nem kellett ettől tartania az EKE-túrázók esetében Potra bácsinak, ugyanis a visongó gyereksereg és (főleg) szüleik az utolsó papírdarabot is összegyűjtötték.

https://www.youtube.com/watch?v=quwMnt_2eM8

A kellemes magaslati piknik és önfeledt játszadozás után a túrázók visszaindultak a kocsikhoz, ahonnan a csapat egy része beiktatott még egy megállást Sebesvár romjainál. Erdély egyik legépebben megmaradt középkori várában a kis várkisasszonyok és lovagok minden kis zugot birtokba vettek és fantáziájukkal életre keltették az évszázadok óta halódó épületet.

A maszol.ro kérdésére, hogy a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel és a sikerélménytől felbuzdulva milyen más ajánlattal jelentkeznek a legkisebbek számára Veres Ágnes, az országos EKE titkára elmondta, a május 8-10 között megrendezett EKE-napok keretében sorra kerülő XVIII. Jókai Mór Teljesítménytúra legrövidebb, Jókai 10 nevű útvonala Várfalva-Székelykő-Torockó között kitűnő alkalmat nyújt a legkisebbeknek is fizikai képességeik felmérésére és gyönyörű vidékek meglátogatására. 

Kimaradt?