Megbírságolta a vásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezőit

A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség reklámnak tekintette a Civil Elköteleztettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat, és egyenként ötezer lejes bírságot rótt ki két tetten ért önkéntesre.

Fejenként 5000 lejre bírságolta a marosvásárhelyi rendőrség Benedek Lehelt és Barabás Miklóst, mert ez év március 20-án kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek el a városban, az ottlakók beleegyezésével. Kincses Előd ügyvéd bíróságon támadta meg a rendőrségi intézkedést, illetve az ügyészségen és az országos diszkrimináció ellenes tanácsnál is feljelentés tett.

A helyi rendőrség reklámnak minősítette a kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyeket a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! elnevezésű csoport két önkéntese szerelt fel március 20-án. A  2015/185-ös számú törvény 49-es cikkelyére hivatkoztak, amely szerint a reklámok és apróhirdetések helytelen kifüggesztését 5000 lejjel büntetik.

A sajtótájékoztatón Benedek Lehel és Barabás Miklós részletesen beszámolt az általuk képviselt, 2014. május 5-én létrejött civil csoport eddigi tevékenységéről és a március 20-án történtekről. Elmondták, azokra a házakra szerelték fel a szabályos, kétnyelvű utcanévtáblákat,  amelyek tulajdonosai igényelték azokat. A rendőrség éppen e tevékenység közben igazoltatta őket, majd miután nem találták a megfelelő kifogást, abban egyeztek meg, hogy március 23-án a helyi rendőrségen találkoznak.

Ott meglepően minden előkészítve várta a két önkéntest, akik a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetőjével, Szigeti Enikővel jelentek meg, és több órás megbeszélést folytattak arról, hogy törvényes, vagy törvénytelen volt-e a tevékenységük. „Március 30-án postán kaptuk az értesítést a maximálisan kiszabható büntetésről” – mondta Barabás, aki megalázónak tartja, hogy 25 évvel a rendszerváltás után Romániában anyanyelvhasználatért megbüntethetnek valakit.Annál is inkább, mivel Románia is aláírta a nyelvi jogok chartáját.

 két civil önkéntes azt is szóvá tette, hogy erős pozíciókkal rendelkezik a város vezetésében, a hivatalos intézményekben, ennek ellenére az RMDSZ-nek mégsem sikerült elérnie, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák kikerüljenek.

Kincses Előd elmondta, Barabás Miklós és Benedek Lehel megbízásából a bíróságon megfellebbezte a rendőrségi döntést, illetve az ügyszségen feljelentette Valentin Constantin Bretfeleant, Ciprian Cizmast és Radu Boariut hatalommal való visszaélés és diszkrimináció miatt. „Semmilyen jogalapja nincs a rendőrségi jegyzőkönyvnek, hiszen egyértelmű, hogy a kétnyelvű utcanévtábláknak semmi közük a reklámhoz, de minden alkalommal, amikor a kisebbségi törvényt akarják megakadályozni, mint a székely zászló esetében is, e mögé a törvény mögé bújnak” – fogalmazott az ügyvéd.

A Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! csoport eddig körülbelül 80 táblát helyezett ki a város utcáiban. Ezeket a rendőrség nem szerelte le, és azokat a lakókat sem zaklatta, akik igényelték. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?