Romániában csak saját költségen lehet pszichológushoz járni

A romániai páciensek a pszichológusi tanácsadást, a pszichoterápiát, a logopédus segítségét illetve egyéb pszichológiai szolgáltatásokat csak fizetés ellenében vehetnek igénybe. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) nem hajlandó ezen a szakterületén szakosodott orvosokkal szerződést kötni.la psiholog

„Jelenleg a CNAS nem törleszti a pszichológiai szolgáltatások költségeit, úgy véli, hogy ezeknek nem a páciensek, hanem inkább az orvosok a haszonélvezői, annak ellenére, hogy az országban naponta közel nyolc öngyilkosság történik" – nyilatkozta Mihai Aniţei, a pszichológusok kamarájának az elnöke. Rámutatott: a lakosság mintegy 40 százaléka, főleg a falusi környezetben élők sosem végeztek el egy pszichológiai tesztet, nem tudják mi az, hogy pszichológus.

Mihai Aniţei szerint a kórházakban is problémás a pszichológiai ellátás. „Országos szinten a kórházakban közel 600 pszichológusi hely betöltetlen, ezek a munkahelyek szerepelnek a rendszer organigramjában, az intézményvezetők viszont azért nem hirdetik meg őket, mert nincs rá anyagi fedezetük" – magyarázta Aniţei. Jelenleg az egészségügyi rendszerben mintegy 800 pszichológus van alkalmazásban.

Kimaradt?