Végh Sándor: szükségszerű a jelenlegi nyugdíjplafon értékének növelése

Emelni kellene a jelenleg kritériumként meghatározott nyugdíjplafon értékén – interpellációt intézett Végh Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora Victor Ponta miniszterelnökhöz, Rovana Plumb munkaügyi miniszter asszonyhoz, valamint Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszterhez. 

A jelenleg hatályban lévő törvények értelmében a támogatott gyógyszerek listáján szereplő orvosságokra csak azok a nyugdíjasok kaphatnak 90 százalékos kedvezményt, akiknek juttatása nem haladja meg a havi 700 lejt.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy mindmáig egy 2009-ben meghatározott nyugdíjplafon alapján döntenek a 90 százalékos támogatás megítélésének jogosultságáról. Azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt időszakban a nyugdíjak nem emelkedtek arányosan a gyógyszerárakkal” – hangsúlyozta a szövetség szenátora, aki rámutatott: ha számításokat végeznénk, megfigyelhetnénk: a közel 700 lejes juttatással rendelkező állampolgárok gyógyszereik kifizetését követően kevesebb pénzzel maradnak, mint azok, akiknek nyugdíja nem éri el a törvényben előírt 700 lejes keretet.

„Szükségszerűnek tartom a jelenlegi kritériumként meghatározott nyugdíjplafon értékének növelését annak érdekében, hogy minél több nyugalmazott állampolgár hozzájuthasson a számára létszükségletet jelentő gyógyszerekhez” – összegzett Végh Sándor, aki arra kéri az illetékeseket, hogy vizsgálják felül és orvosolják a helyzetet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?