Öngyilkossági hullám Szeben megyében

Átlagban háromnaponta egy ember öngyilkosságot kísérelt meg tavaly Szeben megyében. A megyei kórház statisztikái alapján 2014-ben meglepően sok esetet, összesen 129-et regisztráltak.

Idén március 20-ig már 26 szebeni került a sürgősségi kórházba, mert önkezűleg véget akart vetni életének. A kórház statisztikái szerint az öngyilkosságot megkísérlő személyek 18-84 év közöttiek voltak, és többségüket a depresszió készetette a végzetes lépésre. A legtöbben a gyógyszertúladagolást választják, a második helyen áll az agresszív önbántalmazás is valamilyen éles tárggyal, de sokan akasztással próbálnak véget vetni életüknek – írja a turnulsfatului.ro.

Pszichológusok szerint a nők hajlamosabbak a depresszióra, ám az öngyilkosságra való hajlam sokkal gyakrabban fordul elő férfiaknál. „Az öngyilkossági kísérlet előfordulásának lehetősége magasabb a nők körében, de a férfiaknál gyakoribb az öngyilkosság, és bár kétszer több nő kerül szakemberhez depresszióval, a férfiaknál négyszer magasabb a kockázata az öngyilkosságnak” – mondta Aniela Minu pszichológus.

A Szebeni Pszichiátriai Kórház pszichiátere szerint az utóbbi évek magasabb öngyilkossági rátája a társadalmi – köztük az egyéni és családi – értékek degradálódásával magyarázható.

 

Kimaradt?