A szülők feladata megvédeni netező gyermekeiket

Az internethasználó gyerekek meglehetősen gyakran keverednek olyan weboldalakra, amelyek számukra káros, felkavaró tartalmakkal szembesítik. Ezért Kaspersky Lab elhatározta, hogy utánajár a fiatalokat fenyegető online veszélyeknek, és kielemzi a biztonsági szoftvereibe integrált, szülői felügyeletet támogató technológiái által gyűjtött statisztikai adatokat.

Kiderült, hogy minden országnak és régiónak megvannak a maga sajátosságai abból a szempontból is, hogy melyek a gyermekeket érintő legmarkánsabb online veszélyek. Például a kelet-európai országok többségében a felnőtt tartalmak jelentik a legtöbb kockázatot. Ezzel szemben Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban az alkoholról, a dohányzásról és a drogokról szóló tartalmak akadtak fent leggyakrabban a tartalomszűrőkön. A magyarországi felhasználók fele találkozott pornográf tartalommal, és közel a harmaduk került szerencsejáték oldalakra, miközben minden ötödik felhasználó botlott olyan honlapba, amelyen fegyvereket hirdettek – írja a biztonsagportal.hu.ű

„A fiatalok megóvása érdekében azt javasoljuk a szülőknek, hogy olyan biztonsági megoldást válasszanak, amelyben van szülői felügyelet (Parental Control) technológia, valamint tartalmaz védelmet a keresőoldalakhoz és az olyan, gyermekek által használt alkalmazásokhoz, amelyek támogatják a multimédiás tartalmakat" - nyilatkozta Konstantin Ignatev, a Kaspersky Lab webes tartalmakat elemző csapatának vezetője.

A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy bár a felügyeleti technológiák le tudják tiltani azokat a honlapokat, amelyek a gyermekek számára veszélyt jelenthetnek, vagy felkavaró tartalommal bírhatnak, de nem tudnak 100 százalékos pontossággal működni. Különösen akkor nem, amikor alapvetően ártalmatlan webes szolgáltatásokat, például a közösségi oldalakat vagy a chat programokat használják rossz célokra az internetes csalók vagy zaklatók. „Az online biztonságunkat olyan komolyan kell vennünk, mint a fizikai biztonságunkat. Ezért biztatjuk a szülőket arra, hogy legyenek a gyermekeik életének aktív részesei a valódi és a digitális világban egyaránt" - mondta Ignatev.

Kimaradt?