Bagdy Emőke: Az optimizmus tanulható!

Kolozsváron tartott előadást Bagdy Emőke magyarországi pszichológus, professor emeritus a Bolyai Társaság szervezésében az egészség „hármasfogatáról”: optimizmus, altruizmus és spiritualitás. Március 25-én az Auditorium Maximumban telt ház előtt arról beszélt – tudományos kutatások eredményeire hivatkozva -, mit jelent az egészségtudatosság ezek fényében.

Előadása bevezetőjében az egészségpszichológia azon paradigmaváltásáról beszélt, amely úgy fogalmazta meg alapkérdését, hogy nem a betegség, hanem az egészség hátterét kezdte vizsgálni. Azaz: ha már tudjuk, mit jelent egészségesnek lenni (a WHO 2002-es definíciója szerint az egészség a bio-pszicho-szociális jóllét állapota), fedezzük fel, mi a titkuk azoknak, akik egészségesek, milyen látásmód, milyen viselkedés jellemzi őket. Ha pedig tudjuk már a válaszokat, akkor felvértezhetjük magunkat, felelősséget vállalhatunk az egészségünkért – állította Bagdy Emőke.

Zárójeles kampány

A tudatosság és felelősségvállalás apropóján a pszichológus fontosnak tartotta, hogy kampányoljon a „kollektív őrültségek” ellen, mint például a gender mainstream, amely - meglátása szerint - el akarja törölni a természet adta különbségeket férfi és nő között (olyan kezdeményezésekkel, hogy az óvodásokat szólítsák a vezetéknevükön – miközben tíz éves korig önismereti zárlatuk van; a filmekben férfiaknak lányneveket adnak és fordítva stb.): „Itt is eljön az idő, hogy ilyen kérdésekben szerveznek majd népszavazást. Helyén legyen az eszünk!” - buzdította Bagdy Emőke a hallgatóságot, nem titkolva, hogy „szövetségeseket” keres.

A hármas fogat

A spirituális szemlélet és gyakorlat bizonyítottan kedvezően hat az életminőségre – állítja Bagdy Emőke olyan kísérletekre hivatkozva, amelyek szerint a mélyen vallásos emberek sokkal ellenállóbbak a betegségekkel szemben, nagyobb arányban örvendenek lelki és szociális jóllétnek. A pszichológus kiemelte, egy esetleges tévhitet elhessegetve: nem azért látunk annyi idős embert templomba járni, vallásosan élni, mert fokozottabb a halálfélelmük, hanem élettapasztalataik nyitottabbá teszik őket a spiritualitásra, felismerik a tőlük független, sorsirányító transzcendens erőt.

„A hited a lelked gerincoszlopa, az izomzata a reménységed. A cselekvéshez szükséges energia az alapmotivációnk, a hajtóerőnk. A kérdés: kiért, miért élünk, van-e reménységünk a szebb jövőben” - mondta a Bolyai Társaság meghívottja, aki úgy határozta meg az optimizmust, mint ezt a reménységet. Felhívta a figyelmünket, hogy ugyanolyan eredményre jutottak a Harvardon végzettekkel évtizedeken át, illetve magyarországi hatezeres mintával pár évig folytatott vizsgálat során: a pesszimista szemléletűek 50-60 éves korukra „belehalnak az életbe”, vagy legalábbis szívbetegséggel, érrendszeri problémákkal, depresszióval, daganattal, függőségekkel küszködnek.

A Tankcsapdával teljes egyetérrtésben hangzott el ugyanis, hogy „ami fent, az van lent”, tehát ha a fejemben az van, hogy az élet kín, a testem is elkezd életellenesen reagálni; ha engedjük magunkban felgyűlni a fájdalmakat, haragot, sértődést, szégyent, dühöt, akkor „az immunkatonáink” is legyengülnek – hangzott el.

Az immunállapotunk ugyanakkor pusztán az altruizmus látványától is javul: ezt bizonytította például egy Teréz anyáról szóló film megtekintőitől vett nyálminta vizsgálata. Magyarországon egy kísérletben pedig ápolónőket figyeltek meg: aki nem csak feladatszerűen, hanem őszinte odaadással, személyes kapcsolatot teremtve, beszélgetéssel, érintéssel végezte munkáját, annak sokkal jobb volt az erőnléte.

Légy optimista, altruista és spirituális! - Megy ez így?

Aki derűlátó, emberszerető, segítőkész és hitben él, vagyis valamilyen transzcendens erőnek teret enged sorsa befolyásolásában, az sokkal nagyobb valószínűséggel örülhet egészséges, kiegyensúlyozott létnek – jelentette ki a népszerű pszichológus. A felszólítások: ne légy depressziós, nyisd meg magad az emberek felé, higgy valamiben, bármiben – esetenként felszínesnek tűnhettek, de próbált gyakorlati tanácsokat is megfogalmazni az előadó.

„Szellőztesd a lelked!” - hangzott el a legrészletesebben kifejtett javaslat. Bagdy Emőke ezzel nem a pszichológusoknak csapott reklámot, elmondása szerint a mentális higiénia bárkivel gyakorolható, aki képes a meghallgatásra (és nem családtag!): hetente fél órát elég lenne arra szánni, hogy kibeszéljük magunkból az összes sérelmet, ami az elmúlt napokban ért, ne hagyjuk, hogy mindez lerakódjon, felhalmozódjon és megbetegítsen. Ezen felül az előadó szerint tudatossággal, odafigyeléssel a derűlátó hozzáállás megtanulható, megvan rá a lehetőségünk, hogy az egészséges életet válasszuk.

Kimaradt?