Gyógyulj a Yuppi-táborban

Minden év nyarán Erdélyben megszerveznek egy olyan tábort, amely sok szempontból formabontó: inzulinfüggő, krónikus, sőt onkológiai betegségeken átesett gyermekeknek, fiataloknak nyújt kikapcsolódási, gyógyulási lehetőséget ingyen.

A Yuppi-tábor, amelyet a Yuppi Tábormozgalom Egyesületet hozott létre 2011-ben, most önkénteseket keres. Az önkéntesekre sok más mellett azért van szükség, mert a idéntől onkológiai betegségen átesett gyermekeket és kamaszokat is várnak az egy hetes táborba. Az önkéntesek március 31-ig jelezhetik részvételi szándékukat.

Arról, hogy mi a Yuppi-táborok lényege, a táborvezető-helyettest, a nagyváradi Kocsis Kincső Hannát kérdeztük.

Jelenleg táborvezető helyettes vagy. Hogyan kezdődött?

Négy éve, 2011-ben volt az első tábor, és Aczél Dóra, a Yuppi Tábormozgalom alapító tagja meghívott házimanónak. Akkor mindenki kezdő volt, ezt lehetett is érezni, de a hangulat nagyon jó volt. Így indult ez számomra, a házimanósággal.

Mivel a Bátor-tábor partnerszervezete vagyunk, akkor is és most is volt, van Bátor-táboros segítségünk, házi- és menő manóink.

Ki a házimanó és menő manó?

A házimanó az az önkéntes, aki a gyerekekkel van egész nap, reggel költi, elkíséri őket a programokra, gyakorlatilag olyan, mint egy pótszülő. A menő manók a programok szervezői és levezetői. Az ő ötleteik, kreativitásuk, fantáziájuk által lesz csodaország a tábor.

Általában naponta négy program zajlik, délelőtt kettő, délután kettő, ezek 80 percesek. Este nagy, közös játékba kezdünk, olyanba, ami a gyerekek korosztályának megfelel. A menő manók beöltöznek, és elhozzák a táborba Harry Pottert, Indiana Jonest, de ha úgy adódik, kaszinózunk.

Ezeknek a táboroknak az a sajátossága, hogy kizárólag beteg gyermekekkel foglalkoztok?

Igen, krónikus betegégben szenvedő gyermekekkel, diabéteszesekkel, és idén lesz onkológiás turnusunk is. Lesz két turnus, egy a kamasz meg egy a kölyök cukorbetegeknek, és augusztus elején pedig egy onkológiás turnusunk. Oda olyan onkológiai betegségen átesett gyereket várunk, akiknek vagy már befejeződött a kezelésük, vagy a kezelés végén vannak. Jelenleg 1-es típusú diabéteszes (inzulinfüggő) kamaszoknak (13–17 év), kisgyerekeknek (7–13 év) és onkológiai betegségben szenvedő kamaszoknak (13–17 év) szervezzük az élményterápiás nyári táborokat. A jövőben szeretnénk további betegségcsoportokra is kiterjeszteni az élményt.

Mennyivel komplexebb vagy bonyolultabb a táboroztatás beteg gyermekekkel, ahhoz képest, hogy milyen lenne az egészségesekkel?

Éppen ez az élményterápia lényege, és azért van a tábor beteg gyerekeknek kitalálva, mert olyan kihívások elé állítjuk őket, amelyek teljesíthetők, de kimozdítja őket a komfortzónájukból. Ők úgy gondolják, hogy ”ezt nem is tudom megcsinálni”, majd a manók támogatásával – mert mindig biztatjuk és motiváljuk őket, hogy próbálják ki magukat – rájönnek, hogy de igen, átléphetők a vélt határok, korlátok. Ezek az élmények teszik számukra egy csodaországgá ez a tábort.

Van állandó táborhelyetek?

Minden nyáron visszatérünk a Maros megyei Mezősályiba, mert ott találtunk olyan táborhelyet, amely megfelel az igényeinknek. Nagyon sok programunk van, kell a szabad tér, kellenek a fedett helyiségek is. Van lovaglás, falmászás, evezés, kézművesség és fotó, zene és színjátszás, íjászat.

Nagyon komplex programokat kínáltok. Ezeket hogy sikerül összeállítani? Szakmai szervezetekkel, önkéntesekkel dolgoztok, de van egy úgymond kemény mag?

Igen, van egy szervezőcsapat, amelynek a munkája már szeptemberben elkezdődik, ekkor kezdünk el készülni a következő nyári táborra. Most folyik az önkéntestoborzás, és miután ez március 31-én lezárul, májusban lesz egy önkéntesképzés, melynek során elkezdjük kitalálni a programokat.

Mivel élményterápiás táborról van szó, a programok szerkezetéhez a Bátor-tábortól vettük át a mintát, amely egy jól kitalált és bevált minta. Nyáron már úgy várjuk a gyerekeket, hogy tudjuk, milyen foglalkozások lesznek a hét alatt.

Mi kell ahhoz, hogy valaki önkéntes legyen?

Elsősorban legyen az ő döntése, hogy hozzánk csatlakozik. Legyen nyitott mindenre, szeresse a gyermekeket és a játékot. A többit hozzák a gyermekek magukkal a tarsolyukban.

Az önkéntestoborzás határidejét március 31-ig meghosszabbították, jelentkezni a tábor holapján lehet. A jelentkezési lapot ki kell tölteni, és csatolni kell hozzá a kért dokumentumokat. Házimanókat és menő manókat keresnek, illetve orvosi stábot. Az onkológiás turnusban három egészségügyist várnak, egy onkológust, valamint vagy gyermekorvost és asszisztenst, vagy két asszisztenst, a jelentkezésekről függően. A tábort a személyi jövedelemadó felajánlásával is lehet támogatni.

Menő manónak olyan önkénteseket keresünk, akik szeretnek önfeledten játszani, és akiknek vagy egy kis tapasztalatuk azon a területen, amire jelentkeznek. Például lovasnak az jelentkezzen, aki szereti és tudja kezelni a lovakat, íjásznak az, aki már tud bánni, lőtt íjjal.

Önkénteseket csak az országból toboroztok, vagy esetleg Magyarországról is?

Olyan magyar nyelvű önkénteseket toborzunk, akik román nyelvtudással is bírnak, mert a táboraink kétnyelvűek, román és magyar gyermekek számára szervezzük azokat. De természetesen magyarországi önkénteseket is szívesen látunk. Ha egy csapatban van magyarországi önkéntes, akkor mellé olyan embert osztunk be, aki beszél románul, hogy segítsék egymást.

Az önkénteseknél van-e életkori vagy más megkötés?

Igen, a tábor kezdetéig be kell töltenie a 20. életévét. Felső korhatár nincs, aki úgy érzi, szeretne a tábor életében részt venni, az jöhet. Az alsó korhatár azért szükséges, hogy a legnagyobb gyerek és az önkéntes között legyen meg az a két-három év korkülönbség, amitől a gyerek úgy érezheti, hogy ő „felnézhet” az önkéntesre.

A gyermekeket hogyan jelentkezhetnek? 

A gyermekek csak a kezelőorvosaikon keresztül jelentkezhetnek. Felkerestük az összes diabetológust, akit el tudtunk érni, és aki azt mondta, tud segíteni, annál hagytunk jelentkezési lapokat. Ezekkel tudnak jelentkezni a gyermekek a szüleikkel együtt.

Nagyon komplex a jelentkezési lap, például fel kell tüntetni, ha a cukorbeteg gyerekeknek szövődményeik vannak, lehetnek. Van olyan, aki mozgásában is korlátozott, számára a programokat is úgy találjuk ki, hogy tudjon bekapcsolódni.

Egészségügyi felügyelet is van?

Egy ötfős orvosi csapat a tábor idejére otthon hagyja a fehér köpenyét, és gyakorlatilag manóként ügyel a gyermekekre. Napi több cukormérés és inzulinadás zajlik. Az ötfős csapatnak tagja egy dietetikus is, aki még a tábor előtt összeállítja a menüt, és minden étkezést megelőzően az inzulinadagnak megfelelően kiszámolja az egyes gyerekek táplálékának szénhidráttartalmát.

Mekkorák a táborozás költségei?

Egy gyermek egy heti táboroztatása körülbelül ezer lej. A tábor a gyermekek és az önkéntesek számára is ingyenes, csak az oda- és a visszautat kell állniuk. A pénzt pályázatok útján, magánszemélyektől, cégektől kapjuk, illetve most, hogy a Táborszövetség tagja lettünk, tőlük is kapunk bizonyos összeget.

A tábor lényege, hogy teljesen független, civil kezdeményezésként működjön. A táborszövetségi tagságnak ez volt egyik kritériuma: hogy önállóan, államtól és önkormányzatoktól függetlenül működjünk.

Saját tapasztalataid alapján miért jó ezt csinálni?

A terápiás rekreáció másik oldala, amiről eddig nem beszéltünk, hogy ez gyakorlatilag az önkéntesek számára is terápia. A gyerekeket is kihívás elé állítjuk, a kihívások legyőzése pedig sikerélménnyel jár, de ugyanez történik az önkéntesekkel is.

Önkéntesként folyamatosan kihívások elé kerülsz, és az elért eredményekre, sikerélményekre mindig kapsz visszajelzést. Engem ez vonz. Az mozgat, hogy nagyon sokat tanulhatok, és évről-évre érzem a fejlődést. Nagyon szeretem a csapatot.

Az önkéntesek számára tíz nap a tábor, mert készülünk a gyerekek érkezésére, majd, miután ők elmentek, lezárjuk a tábort. Ez a tíz nap önkéntesként nemcsak szellemileg és lelkileg, hanem fizikailag is nagy kihívás. Fizikailag nagyon fáradtak vagyunk már a végére, de lelkileg annyira feltöltődünk, hogy amikor hazajövünk, legalább egy fél évig ebből lehet „élni”.

Hazatérés után az első két hét kicsit olyan, mintha az a tíz nap nem ebben a világban történt volna, nem találom a helyemet, annyira intenzív az élmény. Mindenkinek, aki szeretné kipróbálni magát, a saját határait, és aki élményekkel szeretne gazdagodni, az „itt és most” élményével, azokat szeretettel várjuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?