Legénybúcsú tarkította a többnyelvű "stoppolást" Kolozsváron (GALÉRIA)

Nemcsak az erdélyi városokba, hanem külföldre is többnyelvű táblákkal stoppoltak csütörtökön Kolozsváron: a kolozsváriak és a Musai-Muszáj akciócsoport tagjai így lobbiztak azért, hogy a városháza függessze ki a többnyelvű helységnévtáblákat. A pár perces villámcsődületet érdeklődő rendőr és egy legénybúcsú tarkította.

A Stoppal egy többnyelvű világban elnevezésű flashmob 17 óra 55 perckor vette kezdetét a polgármesteri hivatal épülete előtt. Az akció részvevői pillanatok alatt hosszú sort alakítottak ki a Petru Maior, az egykori Arany János utcában, és többnyelvű táblákkal kezdtek el stoppolni a járda szélén.

https://www.youtube.com/watch?v=fWrOwq6Idzk&feature=youtu.be

Az akció alatt újabb és újabb résztvevők érkeztek, így a sor a villámcsődület utolsó perceiben már az utca elejétől a végéig kígyózott. A román, magyar, angol és német nyelvű táblák látványa az eseményhez kirendelt egyik rendőrnek annyira felkeltette a kíváncsiságát, hogy az egyik résztvevőhöz odalépve faggatni kezdte, hova lesz a „menet”.

A villámcsődületbe egy legénybúcsú kezdete is belefért. Deák Ferencet, a vőlegényt lepték meg a flashmob-részvétellel barátai, akik arra is gondot fordítottak, hogy a vőlegény "Végső állomás"-táblája több nyelven "figyelmeztessen". A Végső állomáshoz visszaszámlálással lehetett eljutni.

Mint megtudtuk, a villámcsődület csak a legénybúcsú kezdete, a java még hátra van. "Egy vőlegénynek is fontos, hogy többnyelvű városban éljen" - állapította meg a leendő férj, miközben megszólalt egy autóból az Azaszép dallama. Ez pedig azt jelentette, hogy véget ért az akció.

https://www.youtube.com/watch?v=IZQnzo_syH4&feature=youtu.be

Mielőtt a résztvevők teljesen szétszéledtek volna, sikerült elcsípnünk Gödri Csillát, aki ezúttal üres befőttesüveget szorongatott a kezében. "Sajnos ezúttal nem kaptunk pénzadományt" - mondta. A többnyelvű helységnévtáblákért hetek óta lobbizó akciócsoport adománygyűjtéssel próbálja fedezni kiadásait.

"Eddig nem gyűlt össze annyi, hogy a kiadásokat teljesen fedezze, gyakran saját költségen nyomtatunk" - magyarázta Gödri Csilla, aki megjegyezte, eddig mindig akadt olyan érdeklődő, aki érdekesnek és hasznosnak találta az akciósorozatot, és adományozott.

https://www.youtube.com/watch?v=CMhecvyQXRg&feature=youtu.be

A Musai-Muszáj jövő csütörtökön folytatja a lobbizást: közvitát szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?