Elmaradt a transzilvanisták és a Noua Dreaptă találkozása (GALÉRIA)

A Noua Dreaptă (Új Jobboldal) román szélsőjobboldali szervezet is felvonult március 15-én Kolozsváron, az Avram Iancu-menetet hetedszerre szervezték meg. Magyar transzilvanistákkal is találkozhattak volna, ha azokat nem küldi el a rendőrség.

A beharangozott időpontnál korábban érkeztünk a helyszínre, délután három óra körül. A helyszínen három transzilvanista tartózkodott, köztük az Erdély autonómiáját kérő petíció szerzőjével, Fancsali Ernővel. Az aktivisták (akikről itt olvashat bővebben) erdélyi zászlókkal és egy kenyérrel érkeztek, ez utóbbit baráti ajándéknak szánták a város utcáin menetelő és a Bocskai (Avram Iancu) tér fele tartó Noua Dreaptă-tagoknak.

A rendőrség azonban meghiúsította a találkozást. A rendfenntartók előbb igazoltatták, majd a tér egy távolabbi pontjára küldték a transzilvanistákat, mondván, hogy a területet a román fiataloknak tartják fenn. Mindeközben a szomszédos padokon ülőket nem szólították fel.

Az aktivisták engedelmeskedtek a rendőröknek, és odébb álltak. Néhány perc múlva múlva viszont civilbe öltözött rendőrök szólították meg őket, ezúttal már arra kérve a triót, hogy teljesen hagyják el a helyszínt. Az aktivisták összecsomagoltak, az ajándéknak szánt kenyérből pedig megkínálták a hatóságiakat.

A jeleneteket követő maszol.ro munkatársát szintén igazoltatták a rendőrök, egyikük kenyérrel is megkínálta. A két rendőrségi igazolás között egy fiatal férfi lépett a magyar aktivistákhoz, és azt kérdezte tőlük, ha segít nekik, összeverekednek-e a rendőrökkel? Miután nemleges választ kapott, a rendőröknek is felajánlotta a segítségét, majd azzal az üzenettel tért vissza a transzilvanistákhoz, hogy bármit tehetnek, a hatóságiak nem fognak beleszólni, akár a teret is fel lehet gyújtani. Később kiderült, a poénos videókat forgató Mircea Bravo „áldozatául” estek a várakozó aktivisták. A felvétel itt érhető el.

Nem sokkal később megérkezett a Noua Dreaptă néhány tucatnyi tagja, egy hatalmas, kifeszített trikolórt és több bannert hoztak magukkal. Egyebek mellett azt skandálták, hogy Hargita és Kovászna megye román föld. Az elhangzó beszédekben Avram Iancut éltették, és elítélték a magyar szeparatizmust.

Ígéretet tettek arra, a jövőben mindent megtesznek azért, hogy Romániának új fővárosa legyen, mégpedig Sepsiszentgyörgy. Törekvésüket azzal magyarázták, hogy a város az ország közepén van, egyenesen Románia szíve, másrészt pedi az ott élők mindig panaszkodnak, hogy a vidékük alulfejlett, itt hát az alkalom, hogy tegyenek ellene.

Kimaradt?