Huszonöt éves a Pro Europa Liga

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte Marosvásárhelyen a Pro Europa Liga emberjogi szervezet. A visszatekintő rendezvényen jelen voltak az alapító tagok, a különböző programok vezetői, korábbi munkatársak, támogatók.

Rögtön a rendszerváltás követően, 1989. december 30-án a bábszínházban, a mai Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház elődjénél jött létre a szervezet, amelynek két elnöke azóta is Smaranda Enache és Csíky Boldizsár. Az elnökök felidézték a kezdeti időket, és az azt megelőző időszakot, amikor a bábszínházba „száműzte” a hatalom a számára nemkívánatos értelmiségieket.

Az alapító tagok között a két társelnök mellett bábszínészek, képzőművészek, zeneszerzők, orvosok és újságírók voltak. „Igyekeztünk az évek során nem okozni csalódást” – mondta Smaranda Enache, aki előbb a jelenlevők köszöntőbeszédét, értékelését hallgatta végig, majd kis összefoglalót tartott a jelentősebb eseményekről, programokról.

Kiemelte az 1990-es tanácskozásokat, beszélgetéseket, amikor 4-5 órán át arról folyt a szó, hogy milyen Európát akarnak, illetve hogyan „térjünk vissza” Európába. „Ezek után érthető módon hideg zuhanyként érte az együttműködő, együttgondolkodó román és magyar értelmiségieket a márciusi marosvásárhelyi esemény-sorozat. A konfliktusok igazi felelőseit a mai napig sem nevezték meg” - mondta Enache, holott az események pontos felgöngyölítésével, a szervezők felelősségre vonásával lehetne csak tisztázni mindent.

A PEL legfontosabb programjai többek között az interkulturális központ, a demokrácia kollégiuma, a nők esélyegyenlőségére vonatkozó projekt, az SOS Segesvár, az emberi jogok irodája, a környezetvédelmi projektek voltak.

A szervezet ma már önkéntes alapon működik, egykori munkatársai más-más intézményekben, szervezeteknél tevékenykednek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?