Büntetlenül lehet koszorúzni március 10-én Marosvásárhelyen

Nem bünteti meg a rendőrség azokat, akik március 10-én a Székely Vértanúk emlékoszlopánál koszorút vagy virágot helyeznek el, és így emlékeznek az 1864. márciusában ezen a napon kivégzett Mak-féle összeesküvés áldozataira.

Pénteki sajtótájékoztatóján újságírói érdeklődésre Dorin Florea elmondta, büntetlenül lehet emlékezni a Székely Vértanúk oszlopánál, nem igaz, hogy a rendőrség büntetést szabna ki ezért.

A kérdés annak a sajtóban megjelent hírnek kapcsán merült fel, amely szerint Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség vezetője bírsággal fenyegette meg azokat, akik összegyűlnek az emlékoszlopnál. A polgármester elmondta, a rendőrök azért vannak ott, hogy vigyázzanak a biztonságra, de azért senkinek sem kell büntetésre számítania, ha elmegy megemlékezni. Florea azt is hozzátette, hogy az emlékhely környékét rendbetette a városháza, hogy ne legyen sár, akik koszorút helyeznek el, ne sározzák össze magukat.

Az internetes portálokon, a közösségi oldalakon többen is arra biztatják egymást, hogy március 10-én, a marosvásárhelyi Postaréten emlékezzenek, helyezzék el a kegyelet koszorúit a székely vértanúk oszlopánál.

Kapcsolódók

Kimaradt?