Halottakat kell kihantolni Kolozsváron egy elvesztett per miatt

Hatvan kolozsvári családnak kell kihantolnia halottait a Monostori temetőből a polgármesteri hivatal által elveszített per miatt – írja a voceatransilvaniei.ro.

Erről a napokban értesítette az érintetteket a városháza, annak ellenére, hogy ebben az ügyben már 2012-ben jogerős ítélet született. A polgármesteri hivatalt a temető melletti egyik telek tulajdonosa perelte be, mert a sírok a törvény által megszabott 53 méternél közelebb vannak a birtokában lévő földterülthez.

A szóban forgó hatvan sírhelyet húsz évre kapták koncesszióba az érintett családok, akik nyilván nem tehetnek arról, hogy a városháza nem tartotta be a törvényt. Közöttük vannak olyanok is, akik nemrégiben temették el szeretteiket a Monostori temetőben, és döbbenten értesültek az új helyzetről.

A polgármesteri hivatal állítólag azért nem tájékoztatta az érintetteket a fejleményekről, mert szeretett volna peren kívül kiegyezni a telektulajdonossal, ám nem járt sikerrel. A városháza most az Európai Emberjogi Bíróságtól kérte az ítélet felfüggesztését. Ha nemleges válasz érkezik Strasbourgból, a sírokat el kell költöztetni. 

Kimaradt?