Székely László holokauszt-túlélő is átvette az állami kitüntetést

Csütörtökön átvehette a kolozsvári Székely László holokauszt-túlélő is a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát. A kitüntetést Kolozsváron Gheorghe Ioan Vușcan, Kolozs megye prefektusa adta át.

Klaus Johannis államfő januárban személyesen, az elnöki hivatalban tüntette ki a ceremónián jelenlevő holokauszt-túlélőket, Bóné Gabriellát, Braun Viorát, és Diamantstein Zsuzsannát, akik szintén megkapták a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát. Az ünnepségen nem lehetetett jelen az állami kitüntetésben részesült Székely László, Asztalos Erzsébet, Mármor Márta és Tusa Etelka.

A Paprika Rádiónak nyilatkozó Székely László elmondta, egy év leforgása alatt három különböző koncentrációs táborban raboskodott a második világháború idején. Tizenöt éves volt, amikor a nagybányai gettóból az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba deportálták a hét évvel idősebb testvérével együtt, később a buchwaldi koncentrációs táborba került, ahol lakatosként dolgozott. A vesztességek és megpróbáltatások ellenére erős maradt - nyilatkozta a rádiónak Székely László.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?