Akkreditálták a Sapientia környezettudományi képzését

Pozitívan bírálta el szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyet környezettudományi szakának akkreditációját az Akkreditációs Bizottság Bukarestben.

A Környezettudomány szakot felmérő akkreditációs bizottság február 23-24 között tett lehelyszíni látogatást Kolozsváron. A helyszínen tapasztalt körülmények és feltételek eredményeképpen a bizottság akkreditálásra javasolta a szakot - tájékoztat az egyetem hivatalos oldalán. A szak akkreditációs kérelmének pozitív elbírálásáról a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) pozitívan döntött.

"A szak célja olyan jól felkészült szakemberek képzése, akik korszerű környezettudományos szemléletmód és multidiszciplináris ismeretek birtokában képesek lesznek a környezettudomány alkalmazott szintű művelésére, a helyi és globális környezeti problémák hatékony és gazdaságos megoldására, s ezáltal hozzájárulhatnak az egészséges környezet kialakításához. A hallgatók tevékeny részvétele a kutatómunkában, a tanárok elhivatottsága, a laboratóriumok korszerű felszereltsége megteremti a feltételeket a magas szintű oktatáshoz, kutatáshoz és a gyakorlati szakemberek képzéséhez" - írják. 

Első évben a főbb természettudományok (földrajz, fizika, kémia, biológia, geológia) alapismereteit sajátítják el a hallgatók. A tananyag lehetőséget biztosít nem reál osztályból érkezőknek is a felzárkózásra. Másodéven a környezeti problémák és jelenségek tanulmányozására kerül sor (környezetföldrajz, környezetfizika, környezetkémia, ökológia, környezetgeológia). Harmadéven a hallgatók olyan tantárgyak közül választhatnak, amelyekkel tudásukat a laboratóriumokban, terepen, hatástanulmányok elkészítésében vagy elméleti vonalon gyümölcsöztetik.

Mivel az Európai Unió kiemelten foglalkozik a környezetvédelemmel, a környezeti problémákkal kapcsolatos szabályozásokkal, számos munkalehetőség nyílik közigazgatásban (megyei és helyi tanácsoknál), környezetvédelmi felügyelőségeknél, közegészségügyi intézeteknél, laboratóriumokban, civil szervezeteknél és cégeknél (környezeti szaktanácsadóként), oktatásban és kutatásban egyaránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?