Az uránbányába zárták magukat tiltakozásul a vájárok

FRISSÍTÉS: Lemondott az országos uránvállalat elnöke, Ioan Moraru tisztségéből az energetikai miniszter, Andrei Gereával folyatott keddi találkozó után. A Mediafaxnak elmondta, lemondása nincs összefüggésben azzal, hogy kedden is folytatta a tiltakozást mintegy 200 vájár a Suceava megyei Crucea bányában. Döntését személyes okokból hozta meg – szögezte le. Sajtóforrások szerint helyére a Suceava megyei volt alprefektus, Constantin Harasim kerülhet.

Körülbelül 200 bányász barikádozta el magát hétfőn a Suceava megyei Crucea bányában tiltakozásul a mostoha munkakörülmények és az alacsony fizetések miatt. A tiltakozást kedd reggel is folytatták, déli két óráig adtak haladékot az illetékeseknek, hogy eleget tegyenek követeléseiknek, különben éhségsztrájkba kezdenek - tájékoztat a Mediafax.

A vájárok azzal fenyegetőznek, hogy feleségeiket és gyermekeiket is bevonják az éhségsztrájkba.

Az országos uránvállalat igazgatója, Ioan Moraru kedd reggel az energetikai minisztériumban tárgyalt az ügyben. 

Ioan Moraru elmondta, 5,2-5,5 százalékos béremelést ajánlott a tiltakozóknak, amit nem fogadtak el. A vájárok a nagyobb fizetésemelés mellett kezelési jegyeket és a nyugdíjak kiszámításának módosítását is szeretnék a nehéz munkakörülmények miatt.

Kimaradt?