Így romboljuk a Bükköt és a Malomvölgyet

A Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és az Apáthy István Egyesület nyilvános konzultációt szervezett a kolozsvári Bükk és a Malomvölgy védett terület kezelési tervének munkaverziójáról Kolozsváron hétvégén. 

A védett terület élőhelyeire és fajaira a következő veszélyeztető tényezőket azonosították a szakemberek: a városrendezési tervben a beépíthetővé nyilvánított belterületek kiterjesztése; a törvényes és illegális építkezések; a lápok kiszárítása (csatornák vagy az őket tápláló források elterelése révén), az építkezésre kiszemelt területeken a fák és bokrok kivágása; az erdőben történő illegális legeltetés; a védett fajok fennmaradását biztosító kaszálók hiánya; korgyűrű-építés az A3-as autópálya és az E 60-as nemzetközi út között; fakitermelés miatt az aljnövényzet tönkretétele; az öreg fák kivágása, a fatörzsek eltávolítása; a faállomány nem meggfelelő kezelése; tarvágások; a turisták ellenőrizetlen látogatása a védett területeken; a területek égetéssel való tisztítása; invazív vagy nem őshonos fajok betelepítése (pl. akác, homoktövis-ültetvények); építkezési és háztartási hulladékokkal való szennyezés. 

A kezelési tervbe foglalt célok a következők: a vizes és gyepes élőhelyek megőrzése; az erdős élőhelyek megőrzése; a védett fajok fennmaradásának biztosítása; kontrollált turizmus; a lakosság felvilágosítása a terület értékeiről; a rezervátumok és a közösségi jelentőségű védett terület határainak kijavítása, kiterjesztése ennek érdekében.

A résztvevők beszélgettek arról, hogy a monostori lakosságot bevonják a védett területet célzó projektekbe. A régészeti kutatók képviseletében Dinu Beredeu felhívta a figyelmet arra, hogy több, látogatásra érdemes régészeti értékű helyszín is található a védett területen, amelyeket szintén  védeni kellene.

Azok a személyek és intézmények, akik nem vettek részt a találkozón, de véleményeznék a kezelési terv tervezetét, a dokumentumot ezen a linken érhetik el

Az Apáthy-projektcsapat várja a véleményeket, hozzászólásokat a natura2000clujkolozsvar@gmail.com e-mail-címen, vagy a 0753-039369 telefonszámon (Szabó Anna projektmenedzser).

Kapcsolódók

Kimaradt?