Közérdekűnek nyilvánítja az önkormányzat a Bürger-házat

Megtörtént az első lépés az egykori Bürger-ház, a volt Aranykakas épületének megmentése érdekében: a marosvásárhelyi önkormányzat jóváhagyta az ingatlan közhasznúvá nyilváníttatását.

Az önkormányzat szokásos hóvégi ülésén döntött az RMDSZ-frakció kezdeményezésére arról, hogy elindítja a kisajátítási eljárást a Kossuth (Călărașilor) utca végén álló, szecessziós jellegű ingatlannal szemben. Az épület utolsó órában való megmentésére a Demokratikus Marosvásárhely civil szervezet hívta fel a figyelmet még az elmúlt esztendőben, amikor annak vezetője, Kovács István Dávid a városházán, a műemlékvédelmi hivatalban, a kataszteri hivatalban kezdett kutakodni a valódi tulajdonos iránt.

A Bürger-házként, vagy Aranykakasként ismert palota elé ugyanis a polgármesteri hivatal évekkel ezelőtt két óriásfeliratot helyezett el azzal a szöveggel, hogy az ingatlan nem képezi a város tulajdonát, az a Romarta Rt. Tulajdonában van. Adót hiába vetett ki a városháza adóhivatala, a tulajdonos nem fizette azt, ahogy a felszólításokra sem adott semmiféle választ, hogy javíttassa ki az egyre elhanyagoltabb külsejű épületet.

Ahhoz, hogy valóban Marosvásárhely tulajdonába kerülhessen, Peti András alpolgármester egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, a városi tanács döntése után a megyei önkormányzatnak is jó kell hagynia a kezdeményezést, azt követően pedig a kulturális minisztérium beleegyezésével kérhető a kisajátítás, ami kormányrendelettel valósulhat meg. Az első lépés megtörtént.

Amennyiben sikerül a városnak megszereznie Bürger Albert volt sörgyáros egykori lakóházát, multikulturális központot rendeznének be ott, irodalmi kávézát, helyszínt a művelődési rendezvények számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?