Johannisnak már „hittérítő” hatása is van az ortodoxokra

Érdekes hatása van Klaus Johannis elnökké választásának Nagyszebenben: az ezekben a napokban zajló iskolai beiratkozáskor az ortodox szülők jelentős része kérvényezi, hogy gyermeke németül tartott evangélikus vallásórára járhasson a nulladik osztályban – írja a Libertatea.

A vegyes tannyelvű, német-román Brukenthal Főgimnázium igazgatója, Hermann Gerold a lapnak elmondta, az eddig beíratott gyermekek fele jár majd evangélikus vallásórára a szülők kérésére, annak ellenére, hogy 90 százalékuk ortodox vallású. A jelenséget már a korábbi években tapasztalták, de csak az eddigi polgármester államfővé választása után öltött ekkora méretet.

Hasonló a helyzet a Nicolae Iorgáról elnevezett, szintén vegyes tannyelvű iskolában is. Itt még egy ortodox pópa apuka is azt kérte, hogy az evangélikus tanokat sajátítsa el a gyereke a nulladik osztályban. A 2-es számú Általános Iskola azonban nem vegyes tannyelvű, ennek ellenére a jelenség itt is tetten érhető.

Ştefan Firu Szeben megyei főtanfelügyelő szerint ez nem jelenti azt, hogy a szülők evangélikus hitre szeretnék téríteni a gyermekeiket. „Nagyon sokan német osztályba adják gyermekeiket, hogy tanulják meg a nyelvet. Mivel németül tudó ortodox vallástanáraink nincsenek, ezért evangélikus vallásórákra íratják be őket” – magyarázta a főtanfelügyelő.

Jelenleg mintegy 23 ezer diák tanul német tannyelvű osztályban Romániában, négy középiskolában és húsz általános iskolában. Ezek többsége Szeben megyében található.

Kimaradt?