Csodaradart vetnek be péntektől a rendőrök Marosvásárhelyen

Amerikai találmányt, úgynevezett pisztoly-radart működtetnek péntektől Marosvásárhelyen.

A műszer nem csak arra képes, hogy felismerje a megengedett sebességet meghaladó járművet, de felvételt készít az autóról és azonosítja is a vezetőjét. Kimutatja azt is, hogy a sofőr visel-e biztonsági övet, telefonál-e vezetés közben, emellett pontosan rögzíti a szabálytalanság helyszínét. Mindezeken túl képes követni a szabálytalankodó gépkocsit, nem csak szemből, de hátulról is.

A polgármesteri hivatalban, Claudiu Maior alpolgármester jelenlétében mutatták be az újságíróknak az új, 72 ezer lejért vásárolt radart. Lucian Archiudean, a Maros megyei forgalmi rendőrség főnöke és Marius Barbu ügynök ismertette, hogy mi a célja a pisztoly-radarnak.

Az eszköz megvásárlásához a polgármesteri hivatal járult hozzá, az önkormányzat beleegyezésével. Célja nem a költségvetés növelése, hanem a balesetek számának csökkentése – magyarázta Archiudean. A kamerával ellátott „csodaszerkezet” 1200 méterről képes mérni és azonosítani a járműveket, éjjel és esős időben is használható. A radarjelzők nem ismerik fel, de a készülék arra is képes, hogy kiszűrje, a megfigyelt gépkocsiban van-e „anti-radar”.

A sajtótájékoztatót követően a rendőrök a városháza előtti téren gyakorlatban is bemutatták, hogyan működik a készülék. Elmondták, Romániában még nagyon kevés ilyen eszközről tudnak, Ilfov megyében két darab, Suceava megyében egy létezik belőle.

Kimaradt?