Érleltsajt készítő képzést indít két székely városban a Caritas

A Gyulafehérvári Caritas érleltsajt készítő képzést indít Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön. A képzésre elsősorban olyan gazdák jelentkezhetnek, akik marha-, kecske-, vagy juhtenyésztéssel, tejtermeléssel foglalkoznak, és érdeklődnek a sajtkészítés lehetőségei iránt.

A képzés oktatója Portik Hegyi Lóránd, aki közel 3 éve tanulja az érlelt sajtkészítés folyamatait Konrad Sutter svájci sajtmestertől. A tanagyag részeként az érdeklődök a tejtermelésről, fejési technikákról, a fejőgép felépítéséről, működéséről, tisztán és karbantartásáról, a tej raktározásáról, a sajtkészítés folyamatáról, a sajt hibáiról és minőségi szavatolásáról tanulhatnak. A gyakorlati képzés része a joghurtkészítés, kiemelt tematika a higiéniai ismeretek fontossága.

Konrád Sutter, aki már negyven éve foglalkozik sajtkészítéssel, valamint Svájcban minőségellenőre az ott készült sajtoknak, rendszeresen visszajár Gyergyószentmiklósra. Jelenleg olyan hálózat kiépítését tervezi, ahol a sajtkészítő gazdák rendszeresen találkozhatnak, tapasztalatcserék és fórumok keretében megoszthatják sikereiket, kudarcaikat, és tanulhatnak egymástól. Ezért házi feladat gyanánt azt kérik a résztvevőktől, hogy a tanultak alapján készítsék el a saját sajtjukat, majd a szakmai fórumokon sor kerülhet ezek kóstolására, kiértékelésére is, tehát lehetőség van az utólagos szakmai segítségre is.

Az oktatás egynapos. A képzések időpontjai: Gyergyószentmiklóson március 12, Sepsiszentgyörgy március 26. Elérhetőségek Gyergyószentmiklóson: felnottkepzes@caritas-ab.ro, 0730-015.195, 0266-364.726; Sepsiszentgyörgyön: kinga.hubbes@caritas-ab.ro, 0733-553.594. A nonformális képzésről a résztvevők tanúsítványt kapnak. Szakképzést a jelentkezők függvényében indítanak.

Kimaradt?