Novemberre befejeződik a marosvásárhelyi vár felújítása

Három éve dolgoznak uniós támogatással Marosvásárhelyen a vár felújításán. A helyreállítási munkálatok idén novemberben a végéhez érnek – számolt be szerdán sajtótájékoztatón Soós Zoltán városi tanácsos, a Maros megyei múzeum igazgatója.

A munkálatok során restaurálták az egykori várfalakat, a bástyákat, valamint az egykori katonai istállónak helyet adó épületet és a volt kaszárnyát. Soós Zoltán elmondta, több épületet is sikerült megmenteni a pusztulástól, ellenben az északi fal nem került még sorra, és bizonytalan a helyzete. A múzeumigazgató megjegyezte, szakmaiatlanul javítottak ki díszítőelemeket, stukkókat és más műemlékértékű darabokat. Azt is sajnálatosnak tartja, hogy ismeretlen okok miatt a restaurálási projektből kimaradt a vártemplom.

A vár működtetése kapcsán az RMDSZ egy olyan, szakintézmények és turisztikai cégek által közösen kidolgozott hasznosítási tervet javasol, amely összehangolná a vár területén megvalósítandó kiállítások, turisztikai központ, vendéglátó-ipari egységek működését.

Három fontos kiállítás létrehozását is javasolta a múzeum igazgatója: egy várostörténetit, amely bemutatja Marosvásárhely kialakulását az évszázadok során, egy másik kiállítást, amely a céhek történetét ismertetné, illetve egy harmadikat a várépítés kezdeményezőiről, az egykori ferences kolostorról, annak jelentőségéről a város fejlődésében. Az RMDSZ városi frakciója szeretné, ha a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub visszanyerné a várban a kiállítóhelyeit, valamint, ha folytatná működését a Bolyai alkotótábor is.

A tervek szerint a vár területére háromnyelvű feliratokat helyeznének el, angolul, románul és magyarul tájékoztatva a látogatókat az épületek, műemlékek, létesítmények múltjáról és jelenéről.

Kimaradt?