Gyerekhívás: aggasztó a gyermekbántalmazás Romániában

Közel 115 ezer hívást regisztráltak a Gyerekhívás nevű ingyenes zöld számon tavaly, ebből hatezer esetben volt szükség a hatóságok közbelépésére - adja hírül a Mediafax. A hatezerből közel háromezer esetben súlyos fizikai gyermekbántalmazásról volt szó.

A Gyerekhívás Egyesület a Romtelecommal közösen működteti a zöld vonalat (116 111). Az egyesület közleménye szerint a hatóságok közbelépését igénylő eseteknél a súlyos fizikai bántalmazások mellett gyermekelhagyást, érzelmi bántalmazást is regisztráltak.

A közleményből az is kiderül, hogy leginkább a kamaszok, közülük is inkább a lányok kértek segítséget a zöld vonalon. Az egyesület vezérigazgatója, Cătălina Florea elmondta, a segítséget kért gyermekek kétharmada a hívás alatt félelmeiről, szorongásairól számolt be, ami figyelmeztető jel úgy a szülők, mint a hatóságok számára.

A legtöbb hívás vidékről érkezett. Havasalföldről a regisztrált hívások 26,45 százaléka, Moldvából 16,37, Bukarestből 14,78, Olténiából 11,56, Erdélyből 7,94, Dobrudzsából 4,33, Bánságból 3,76 százaléka érkezett. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?