Az RMDSZ és Budapest is elítéli az aradi vértanúk szobrának megrongálását

Az RMDSZ is és a magyar kormány is elítélte hétfőn az aradi Szabadság-szobor meggyalázását.

„Demokratikus országban nincs helye annak, hogy felelőtlen emberek köztéri szobrot, a magyar közösség féltve őrzött emlékművét meggyalázzák. Nem engedhetjük, hogy ilyen módon megalázzanak egy egész nemzetközösséget” – írta hétfői közleményében Kelemen Hunor.

Az szövetségi elnök leszögezte: az RMDSZ a leghatározottabban elítéli az ilyen és ehhez hasonló tetteket, követeli a történtek azonnali kivizsgálását, és arra kéri a rendfenntartó erőket, hogy mielőbb azonosítsák a tetteseket. „Ez a történés is bizonyítja, hogy továbbra is éberen kell őrködnünk kultúránk, történelmünk tárgyi hagyatékai fölött” – hangsúlyozta a politikus.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közleményében azt írta: ez a primitív és barbár cselekedet semmivel sem mentegethető provokáció. Magyarország kormánya elvárja, hogy a román rendőrség minél előbb kerítse kézre a bűnösöket - szögezte le a politikus.

Szintén felháborodását fejezte ki az aradi Szabadság-szobor meggyalázása miatt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Az államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Aradon fényes nappal ismeretlen tettesek meggyalázták a Megbékélési parkban lévő, a 13 aradi vértanúnak emléket állító Szabadság-szobrot. Felháborítónak tartják, hogy erre a szélsőséges cselekedetre sor kerülhetett.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának közeledtével nem kerül sor más hasonló, a magyar-román viszonyt elmérgesíteni igyekvő szélsőséges, etnikai indíttatású cselekedetre.

Bognár Levente, Arad alpolgármestere hétfőn az MTI-nek azt mondta: a térfigyelő kamerák felvétele szerint szombat délelőtt 11 óra 15 perckor érkezett három álarcos ember a szoborhoz, és mindössze 45 másodperc alatt piros, sárga és kék színű festékszóróval befújta a vértanú tábornokok bronzplakettjeit, valamint magyargyalázó szöveget írt a talapzatra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?