Közösségi együttérzés a betegek világnapján

A marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat és a Gyulafehérvári Caritas idén is nagyszabású rendezvénnyel emlékeztet a betegeknek kijáró tiszteletre. A Keresztelő Szent János Plébániatemplom melletti Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály termében megszervezett eseményt a Betegek Világnapja alkalmából tartják.

Az eseményre száz személy jelentkezett be, de várhatóan ennél többen lesznek – tájékoztatott a szervezők közül Koszta Piroska, aki elmondta, a tavaly száz résztvevőre számítottak és százötvenen vettek részt.

Az esemény a templomban szentmisével kezdődött, ahonnan a zömében idős emberek átvonultak a tanulmányi házba. Tulit János, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd közösen imádkoztak. Dr. Nagy Melinda szájhigiéné és időskori fogápolás témában tartott előadást, majd Palkó Ágoston atya a Betegek Világnapja alkalmából megfogalmazott köszöntőjét mondta el. Az esemény második felében Marosjárából érkezett hátrányos helyzetű gyerekek mutattak be kis ünnepi műsort. Az eseményt szeretetvendégség zárta.

„Fontos, hogy kimozduljanak otthonaikból a beteg és idős emberek” – mondta Koszta Piroska, a Gyulafehérvári Caritas munkatársa. Akinek szüksége volt, azt gépkocsival szállították otthonából a helyszínre, ahol vérnyomásmérést, egészségügyi tanácsodást is tartottak.

„Jó érzés évről évre találkozni a sorstársakkal” – mondta a 89 éves Júlia néni, aki minden alkalommal részt vesz a rendezvényeken. Évekkel korábban a férjével együtt jöttek, amióta özvegy, azóta segítséget igényel, mindkét szemével megműtötték, nem lát rendesen – magyarázta a nyugalmazott pedagógus. A közösen töltött idő, a sorstársakkal való találkozás valamennyiük számára fontos, és az egészséggel kapcsolatos előadás, beszélgetés is hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzék magukat – mondták el többen is érdeklődésünkre.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?