Nem a kétnyelvű utcanévtáblákra Marosvásárhelyen

Nem tudta átvinni a kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó határozatot az RMDSZ -frakció a marosvásárhelyi tanács csütörtöki ülésen, a szövetséges szociálliberális (USL) tanácsosok ugyanis leszavazták a tervezetet.

Melyik az alpolgármester igazi arca?

Határozattervezetében Benedek István és Peti András, a frakció elnöke, illetve alelnöke azt javasolta, hogy Marosvásárhely utcanévtáblái legyenek kétnyelvűek. A két magyar tanácsos arra számított, hogy amint a 2-es számú általános iskola átnevezését Bernády György Iskolára sikerült egyöntetűen elfgadtatni, ez sem fog akadályba ütközni. Reményre adott okot az is, hogy korábban már volt egy határozat az utcanévtáblák kétnyelvűségéről, most tulajdonképpen csak azt kellett volna megerősíteni.ionela ciotlaus alp ae 01

Peti András tanácsos a maszol.ro-nak elmondta, nagyon meglepődött, amikor Ionela Ciotlăuș alpolgármester felszólalásában a magyar megnevezések ellen agitált. Éppen az az alpolgármester asszony, akit az RMDSZ is támogatott, és akitől éppen ezt nem várta senki.

„Számomra teljesen meglepő volt részéről ez a megnyilvánulás. Nem tudom eldönteni, hogy most mutatta-e meg igazi arcát, vagy már korábban várható volt ez tőle" – mondta az RMDSZ-frakció helyettes vezetője.tanacsules ae

„A román a hivatalos nyelv"

Ciotlăuș azzal érvelt, hogy Marosvásárhelyen nincs szükség kétnyelvű utcanévtáblákra, sokkal inkább többnyelvű turisztikai irányítótáblákat kell kihelyezni, hogy az idelátogató turisták tudjanak eligazodni a városban.

Ezt megerősítette az ugyancsak USL-s Olimpiu Sabău Pop, aki azt is kifejtette, hogy Romániában a román a hivatalos nyelv, és nincs szükség a magyar feliratokra. Ezt Peti András azzal cáfolta meg, hogy Románia aláírta az Európai Nyelvek Chartáját, emellett törvény is előírja azt, hogy kétnyelvűek legyenek az utcanévtáblák.

Nem hagyják annyiban

Korábban, 2001-ben már elfogadott a marosvásárhelyi önkormányzat egy határozatot a kétnyelvű utcanévtáblákról, de mivel akkoriban még nem jelent meg az új közigazgatási törvény, azzal a kikötéssel született meg a határozat, hogy visszatérnek még rá. Az utcanévlajstromról is hozott a testület egy döntést 2007-ben, de azt is csak elvi döntésként, vagyis azzal kikötéssel, hogy később az alkalmazását egy másik határozattal megerősítik.

A csütörtök délutáni ülésen kellett volna ezt megerősíteni, ám az RMDSZ magára maradt, és bár az USL-vel szövetséges, nem jött össze a többségi szavazat.peti andras ae 02

Peti András érdeklődésünkre elmondta, az ügy nem marad annyiban, újra benyújtja a tervezetet és újra napirendre tűzeti megvitatását. De erre egyelőre várni kell a választásokig, hogy ne tűnjön kampányfogásnak – jelentette ki.

„strada Muncii utca"

Marosvásárhelyen évek óta tart a harc azért, hogy ne csak román nyelven legyenek kiírva az utcák nevei. A polgármesteri hivatal utasítására úgymond kétnyelvű táblák jelentek meg évekkel ezelőtt, oly módon, hogy a nevet románul tüntették fel, csupán az utca szó szerepelt magyarul. Így van Marosvásárhelynek Grădinarilor, Secerei, Păcii, Tineretului, Prieteniei, Muncii, Carpati utcája, Trandafirilor, Victoriei, Armatei tere. A korábbi kétnyelvű táblák lekerültek az utcasarkokról.

Kimaradt?