Smaranda Enache ellenzi a székely felvonulást

A Pro Europa Liga társelnöke úgy véli, mindenkinek joga van a szabad gyülekezéshez, ám ha a hatóságok úgy látják jónak, meg is tilthatják. Smaranda Enache véleményével, miszerint nem kellene megtartani március 10-én a székely felvonulást Marosvásárhelyen, a román sajtó egyes képviselői sem értenek egyet. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere meg is tiltotta, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) március 10-én felvonulást szervezzen a székely vértanúk emlékművétől a város főteréig, és tiltakozó megmozdulást tartson a prefektusi hivatal előtt. 

A szabad gyülekezési jog létezik, bárki, bármely közösség kérheti, hogy tiltakozó felvonulást vagy gyűlést szervezzen, de ha az egy város közbiztonságát, esetleg pozitív megítélését veszélyezteti, akkor az illetékes hatóságoknak jogukban áll letiltani – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Smaranda Enache. A Pro Eropa Liga társelnöke szerint a Székely Szabadság Napján megemlékezhetnek a magyarok, székelyek, az ellen nincs is kifogása, viszont az azt követő felvonulást nem tartja jó ötletnek, inkább veszélyesnek véli.

„A szervezők nem feledkezhetnek meg a tavalyi rendbontásokról” – magyarázta álláspontját Enache, aki inkább azt tartja járhatóbbnak, ha a megemlékezés után egy kisebb küldöttség viszi el a tiltakozás szövegét a prefektúrára, anélkül, hogy a tömeg is kivonulna a kormányképviselet elé.

Smaranda Enache álláspontja a sajtótájékoztatón jelen lévő román újságírók véleményét is megosztotta. Volt, aki úgy vélekedett, hogy a tiltással nem előzhető meg a rendbontás, inkább feszültségekhez vezethet. „De az sem kizárt, hogy ezzel a módszerrel akarnak feszültséget kelteni valakik. Ha engedélyezik annak az öt vagy tízezer embernek a felvonulását, egy órára lezárják a forgalmat, utána mindenki hazamegy, és nem történik semmi. De akkor nem tudnak bűnbakokat keresni és azokra mutogatni” – magyarázta az egyik román újságíró, aki azt is megjegyezte, hogy Sepsiszentgyörgyön például a január 24-i román felvonuláson nem történt rendbontás.

Smaranda Enache úgy vélte, a spontán felvonulásnak sem szabad megtörténnie, szerinte a szervezők feladata annak megelőzése. „A szervezőknek oda kell hatniuk, hogy ez ne történhessen meg” – hangúlyozta a Liga elnöke, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a Noua Dreapta román szélsőjobboldali alakulat is kivonul. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?