Hamarosan pusztító földrengésre számíthat Románia?

Az Országos Földtani Intézet szakemberei megkongatták a vészharangokat: szerintük hamarosan nagy erejű földrengésre számíthat Románia.

„Vrancea térségében mostanság meglehetősen feszült a helyzet, bármikor számíthatunk nagyobb földmozgásra. Nem hiszem, hogy idén vagy jövőre bekövetkezik, de nem zárhatjuk ki ennek a lehetőségét. Fel kell készülnünk egy ilyen esetre" – fogalmazott Mircea Radulian, az Országos Földintézet szakigazgatója.

Gheorghe Mărmureanu szeizmológus szerint bármikor bekövetkezhet egy, a Richter skálán 5-ös vagy 6-os erősségű földrengés az országban. A szakember 2040-re jósol katasztrofális erejű rengést Románia területén.

„A szeizmológusok jóslatai eltérőek, mert az előrejelzési módszereik is nagyon különböznek, és a tévedésekre is elég nagy lehetőséget hagynak" – nyilatkozta Mircea Radulian a libertatea.ro-nak. Hozzátette: az előrejelzéseknek még mindig igen nagy a hibaszázaléka.foldrengesbukarest

A szeizmológusok által használt egyik módszer a statisztikákra alapszik, ennek alapján Vrancea vidékén kétévente 5-ös erősségű, 8-10 évente pedig 6-os fokozatú földrengést is előre jelezhetnek. „Statisztikailag egy a Richter skála szerinti 5-6-os fokozatú földrengést 2012-2013-ra is kimutathatnak" – magyarázta Radulian, aki szerint a Mărmureanu által 2040-re előrejelzett katasztrofális földrengés „kockázatos" jóslat.

Annak a veszélyét viszont szerinte nem lehet kizárni, hogy Vrancea vidékén akár 6-os fokozatú földrengés következzen be. Az Országos Földtani Intézet szerint a hónap elején Vrancea térségében a Richter skála szerinti 4,2 fokos földrengést jegyeztek.

Kimaradt?