Még mindig bajok vannak az egészségügyi kártyával

Vasárnaptól lép érvénybe az egészségügyi kártya használata, kötelező viszont csak május elsejétől lesz. A kormány szerdai ülésén – az eredeti terveket már többször is figyelmen kívül hagyva – április elseje helyett május elsejétől rendelte el az egészségügyi kártyás biztosítási rendszer kötelező használatát.

A felmerülő problémákat még mindig nem sikerült megoldani: a háziorvosok a kártyaleolvasók hiányára panaszkodnak, a biztosítottak közül pedig sokan még nem jutottak hozzá az azonosítóhoz. Az is kérdés, hogyan olvassák le a kártyán feltüntetett opcionális adatokat, ha az azonosító tulajdonosa például súlyos balesetet szenved, és eszméletét veszti. A kártya aktiválásához szükséges PIN-kódot ugyanis csak a tulajdonosa ismerheti.

Április végéig fut a régi és az új rendszer

Felkeresésünkre Gheorghe Ionuţ, a Bihar megyei Egészségbiztosító Pénztár vezetője megerősítette, a jelenlegi és az egészségügyi kártyás biztosítási rendszer április 30-ig párhuzamosan fut, azaz papírigazolásokkal is igénybe vehetők az egészségügyi szolgáltatások. Május elsejétől viszont csak az újonnan bevezetett azonosítókkal lehet az egészségügyi szolgáltatásokat elszámoltatni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.

Az elektronikus kártyát azért vezetik be, hogy megelőzzék a visszaéléseket. A kártyával a felhasználó nem csak azt igazolja, hogy biztosított, hanem nyomot is hagy a rendszerben arról, hogy a kért egészségügyi szolgáltatásokat tényleg elvégezték. A biztosító így elméletileg nem fizet olyan szolgáltatásokért, amit el sem végeztek. Jelen pillanatban nincs olyan performáns informatikai rendszer, mely alapján ezt le tudnánk ellenőrizni.

A bevezetésre váró elektronikus kórlappal még inkább visszaszoríthatják a visszaéléseket. Az elektronikus recept bevezetése körülbelül 11 millió euróba, a kártya körülbelül 20 millióba került, a kórlap pedig 18,5 millió eurót emészt fel. A kiadások 85 százalékát az európai unió állta, a többit az államkasszából fedezték/fedezik.

Több hét, amíg észlelik, nem vagy biztosított

A Beszterce-Naszód megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója, Székely Vilmos korábban a maszol.ro-nak elismerte, több hét alatt jut el a munkaadótól a biztosítóhoz az az információ, hogy az alkalmazott már nem fizeti az egészségügyi hozzájárulást. Ez idő alatt az alkalmazott bármikor igénybe veheti az ingyenes orvosi szolgáltatásokat. "Sajnos nem lehet jelenleg online úgy aktualizálni a rendszert, hogy az azonnal lépést tartson a változásokkal", mondta Székely Vilmos.

Somodi Zoltán informatikai szakember, a Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium volt államtitkára elmondta, óriási probléma, hogy az integrált elektronikus biztosítórendszer, a SIUI nem működik megfelelően. "Az integrált elektronikus rendszernek az a feladata, hogy összesítse a biztosítással kapcsolatos információkat egy központi rendszerbe. Csak ebből a rendszerből tudja meg a családorvos, a szakorvos, hogy az illető biztosított-e vagy sem. A központi rendszerrel, adatbázissal viszont problémák vannak", magyarázta korábban a maszol.ro-nak Somodi. Hozzátette, a gond az, hogy a központi adatbázis nagyon nehezen frissül, Romániában a különböző intézmények nem hajlandók kommunikálni egymással, például nagyon nehéz kikérni a lakosság-nyilvántartási adatbázist.

Még vannak, akik nem kapták meg a kártyát

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Vasile Ciurchea szerdán úgy nyilatkozott, hogy 800 ezerre tehető azoknak a száma, akik még nem jutottak hozzá a kártyához. Azokat az azonosítókat, amelyeket a postának nem sikerült kézbesítenie, a CNAS megyei kirendeltségén lehet átvenni, vagy a családorvos is átadhatja azokat a jogosultaknak az első orvosi vizit alkalmával. A CNAS korábban azt szerette volna, ha megmaradt kártyák kiosztása kizárólag a háziorvosok feladata, a tiltakozások miatt viszont lemondott tervéről, és az intézmény vállalta a felelősséget a ki nem kézbesített azonosítókért.

A Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője, Gheorghe Ionuţ elmondta, felhívásukra közel 300 háziorvos vállalta, hogy Bihar megyében kiosztja az elektronikus azonosítókat. A megyei pénztárnál azok is megkaphatják a kártyát, akik csak ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek a megyében.

Vasile Ciurchea tájékoztatása szerint országszerte eddig négyezren utasították vissza az azonosítót vallási és egyéb okokra hivatkozva. Visszautasítás esetén az érintett személynek nyilatkozatot kell tennie, hogy vállalja döntéséért a felelősséget. A nyilatkozatot annál a biztosítópénztárnál kell benyújtania, ahová tartozik. Itt három hónapra érvényes igazolást kap arról, hogy biztosított. Később írásban kérheti, ha meggondolta magát, és mégis szeretne kártyát.

Az azonosító öt évig érvényes, a nagykorúvá váló állampolgároknak pedig automatikusan elküldik majd a kártyát.

Mi van, és mi kerül fel a kártyára?

A kártyán eleve csak a biztosított neve, személyi száma és a biztosítótól kapott azonosító kódja szerepel. Minden más adat – vércsoport, RH-faktor, krónikus betegségek – feltüntetése opcionális. Ha szervdonorok szeretnénk lenni, és ezt a kártyán is fel akarjuk tüntetni, csak közjegyzői nyilatkozattal tehetjük. A nyilatkozatot a háziorvosnak kell bemutatnunk, aki a jelenlétünkben aktiválja a kártyát. Az azonosító aktiválásakor egy négyjegyű PIN-kódot kell megadnunk, a kód ismerete nélkül senki nem férhet a kártyán lévő adatokhoz. Ha a kártyával nem lépünk be a rendszerbe, az elvégzett egészségügyi szolgáltatást nem tudja elszámoltatni az orvos.

A kártya aktiválásakor érdemes odafigyelni, milyen adatokat tetetünk fel az azonosítóra. Később, ha meg szeretnénk változtatni az adatokat, fizetnünk kell. Akárcsak akkor, ha elveszítjük az azonosítót. Az egészségbiztosítási pénztárnál típusnyomtatvány kitöltésével kérvényezhetünk új kártyát, vagy módosíthatjuk az adatokat, a nyomtatvány leadásakor pedig ki kell fizetnünk az új azonosító árát és a szállítási költségeket. Az új kártyáért 2,2 eurót plusz áfát, a szállításért 2,47 lejt plusz áfát kell fizetnünk.

Ki olvashatja le az adatokat?

A kártyán lévő adatokat csak az orvos olvashatja le tulajdonosa hozzájárulásával, azaz csak a tulajdonos által ismert PIN-kód megadásával. De mi történik akkor, ha valaki balesetet szenved, kómába esik, vagy eszméletét veszti, és sürgősen szükség lenne a kártyán lévő információkra? Ezt a kérdést tette fel a România Curată egyik szerzője, Dollores Benezic az egyik háziorvosnak. A háziorvos elmondása szerint teljesen fölöslegesen kerülnek fel ezek az adatok a kártyára, hiszen sürgős esetben nem lehet például hozzájutni ahhoz az információhoz, hogy valaki felajánlja-e szerveit vagy sem. Ha pedig a rokonok sem tudtak arról, hogy valaki felajánlotta szerveit, elképzelhető, hogy a hozzátartozók nemleges választ adnak az orvosoknak.

"Számításaik szerint átlagban három napba telhet az életfunkciók helyreállítása, ez alatt vagy a páciens, vagy valamelyik hozzátartozója, aki ismeri a kártya kódját, a kórházba érhet", vázolta az ideális esetet a maszol.ro-nak a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője. Gheorghe Ionuţ emlékeztetett arra, hogy a sürgősségi orvosi ellátás a nem biztosítottakat is megilleti, tehát továbbra is ingyenes marad, így nem kell a páciensnek a kártyával azonosítania magát.

Fontos tudni, hogy akkor is használni kell a kártyát, ha magánorvoshoz vagy magánkórházhoz fordulunk. Ha ugyanis a kórház szerződésben áll az állami egészségbiztosítóval, csak a kártyás biztosítási rendszerrel tudja elszámoltatni az adott szolgáltatásokat.  

A kártyaleolvasókkal bajok vannak

Több háziorvos is jelezte, nem tudja beszerezni az olvasót a készletek szűkössége miatt, vagy csak hiányos felszereléshez tudott hozzájutni. A kormány többek között emiatt is halasztotta a rendszer kötelezővé tételét. Gheorghe Ionuţ tájékoztatása szerint Bihar megyében nincsenek ilyen gondok, tudomása szerint a háziorvosok beszerezték a készüléket. "Minden eshetőséggel számolva a pénztár is vásárolt két kártyaolvasót, és legrosszabb esetben ott is elvégezhetik a kártyák aktiválását", mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?