Mérgezés miatt kiürítettek egy sepsiszentgyörgyi gyárat

Eddig ismeretlen eredetű anyag okozta mérgezés miatt pénteken reggel kiürítették a kormánykereket gyártó Autoliv sepsiszentgyörgyi vállalat épületét.

Miután munka közben több alkalmazott is rosszul lett, mérgezéses tünetekre panaszkodott, a többi alkalmazott ijedtében elhagyta az épületet. Nem sokra rá a hatóságok elrendelték a Sepsiszentgyögy szépmezői bejárata felől lévő gyár kiürítését, mintegy 800 alkalmazott hagyta el az épületet.

Nem ez az első tömeges mérgezés az Autolivnél. A vállalat prázsmári gyárából tavaly 41 személyt kellett kórházba szállítani, mert rosszul lettek az üzemben. Az adevarul.ro tudósítása szerint  mérgezést szénmonoxid okozta. Az akkori eset súlyosabb volt, 18-an szorultak hosszabb ideig tartó kórházi ápolásra.

A helyszínre több mentő és a Készenléti Felügyelőség a helyszínen elsősegélyben részesítették az embereket, illetve azt a 11 személyt, aki munka közben elájult a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályára szállították.

Nagy Demeter István kórházi szóvivő érdeklődésünkre elmondta, ellátták a munkahelyi baleset sérültjeit, viszont nem mutattak súlyos mérgezési tüneteket, így nem tartják őket kórházban. Az esetet vizsgálja a Kovászna megyei Munkafelügyelőség.

Ördög Lajos főfelügyelő elmondta: szakembereik a helyszínen vizsgálódnak, fényképeznek, így hosszabb folyamat lesz, míg megállapítják a baleset okát. Elsőre azt feltételezik, hogy kétféle vegyszer lépett reakcióba, ez okozta az alkalmazottak rosszullétét.A szakember rámutatott: a cég 2013-ban benyújtotta az általa használt veszélyes vegyszerek listáját és felhasználási módszereit. Ha azóta nem változtattak a technológiai folyamaton, akkor engedélyezett vegyszerekkel dolgoztak.

A hatóságok jelenleg a baleset bekövetkeztének körülményeit vizsgálják, az eredményeket később hozzák nyilvánosságra. A helyszínen tájékozódott a délelőtt folyamán Sebastian Cucu prefektus is.

Kimaradt?