Miben segít nekünk az ifjúsági főváros cím?

Azzal, hogy idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa lett, megütöttük a főnyereményt. 2015-ben ugyanis tényleg csak rajtunk múlik, hogy a különböző kulturális eseményeken, fesztiválokon kívül milyen szociális elemekkel töltjük fel a projektet. A pénzforrások megnyíltak, itt az idő, hogy tegyünk a városért, magunkért.

Zsúfolásig telt magyar ifjúsági szervezetek képviselőivel a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tordai úti aulája szerda este. A hét órától kezdődő Youthmeeting.hu eseményen a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros projektben résztvevő hetven szervezet képviselője a projekt partnereivel, önkormányzati elöljárókkal, a magyar kormány képviselőivel találkozhatott. Harapnivaló és egy pohár bor mellett érdeklődhettek, hogy milyen lehetőségek rejtőznek az egy éves programsorozatban.

Megnyíltak a pénzcsapok

Kolozsvár alpolgármestere, Horváth Anna arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy péntek délig (január 30.) várja az önkormányzat azokat a pályázatokat, amelyek támogatást szeretnének elnyerni a 9 millió lejes alapból. A pályázati rendszeren nem módosítottak. Minél több olyan horderejű, kapacitású kezdeményezést várnak, amely a projekt célkitűzéseit követi. Például Kolozsvárra tud vonzani Európa minden részéről minél több fiatalt, növelni tudja a város hírnevét azzal, hogy itt szerveznek meg nemzetközi ifjúsági, tudományos konferenciákat. A pályázat egyik alapkövetelménye, hogy a pályázóknak a rendezvényeiket több nyelven is láthatóvá kell tenniük a projekt online esemény-naptárában.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat részéről további finanszírozási lehetőségek is lesznek, de az Interetnikus Kapcsolatok Hivatalánál, a Környezetvédelmi Alapnál, az ifjúsági és sportminisztériumnál is lehet pályázni, érdemes figyelni a kiírásokat.

Vákár István, a Kolozs megyei tanács ideiglenes elnöke szintén a pályázati lehetőségekre hívta fel a figyelmet, a megyei önkormányzat február 10-ig várja a munkákat.

Schanda Tamás, a magyar kormány ifjúságpolitikáért felelős államtitkár-helyettese kifejtette, a magyar kormány teljes mellszélességgel a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros projekt mellé áll, a szervezetek számíthatnak a támogatására. A maszol.ro-nak elmondta, több magyar szervezet is megkereste, kéréseiket nyugtázták, és ötleteiket a lehetőségek függvényében akár pénzösszegekkel is támogatják. Hozzátette, már most vannak olyan projektkezdeményezések, amelyeket konkrét forrásokkal tudtak támogatni, például egy internetes oldalnak a beindítását, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a kolozsváriak élvezhessék a programokat, hanem azok is, akik nem jutnak el a városba. "A magyarországi ifjúsági szervezetek számára fenntartott pályázati lehetőségeket igyekszünk a határon túliak számára is megnyitani", ígérte.

Bakik, többnyelvűség, multikulturalizmus

Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul biztosította a jelenlévőket, hogy a konzulátus ajtaja minden szervezet előtt nyitva áll, a konzulátus szívügyének érzi a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros projektet. Ám hozzátette, reméli, nem lesznek olyan bakik, mint amilyenben a nyitóeseményen lehetett a magyar közösségnek része. A szilveszteri nyitóesemény csak román nyelven szolgálta ki az érdeklődőket, a projektben felvállalt többnyelvűséget a városháza mellőzte.

"A pályázat elnyerésével annak az esélye nőtt meg, hogy a kulturális sokszínűséget nem csak kolozsvári, erdélyi, romániai, hanem talán európai szinten is megmutassuk. Ennek megtartása és a rendezvényeken történő megjelenítése nagyon fontos. Nem szeretnék ronda lenni és ünneprontó, de nagyon remélem, nem fog megismétlődni olyan baki, mint ami a nyitánykor előfordult. Minél több garanciát szeretnék látni, hogy a sokszínűség, és ezen belül a magyar kulturális elemek, rendezvények, megfelelő hangsúllyal és módon lesznek jelen végig a projektben", magyarázta.

Horváth Anna helyben reagált a főkonzul kérésére. Elmondta, azért tartja nagyon jónak a cím elnyerését, mert sokan azt remélik, sikerül a nyilatkozatok, az elvek szintjéről a gyakorlatba ültetni a többnyelvűséget, a multikulturalizmust. "Aki Kolozsváron él, élt, nagyon jól tudja, milyen messziről indulunk ebben a dologban. Nap mint nap érzékeljük, hogy talán ebben a legnehezebb átvágnunk magunkat. A tét most a többnyelvűség politikai szintű felvállalása. Az önkormányzatnál, a politika szintjén mindig van valahol egy baki, aminek sosincs gazdája", magyarázta. Hozzátette, példamutató az, amilyen természetességgel a projektet koordináló SHARE Föderáció kezelte a többnyelvűséget, amilyen természetes a fiatalok részéről a multikulturalizmus. Ők azok, akik példát mutatnak az önkormányzat, a politikum számára. Már csak oda kell figyelni rájuk.

A SHARE Föderáció képviseletében Tudor Ogner rögtön a szavak szintjén is megjelenítette ezt a természetességet: magyarul köszöntötte az egybegyűlteket. Jó estét, Tudor vagyok - vezette be mondandóját tört magyarsággal. Elmondta, a kollégák segítségével elkezdett magyarul tanulni, reméli, év végén már jól fog boldogulni a nyelvvel. Ő is megjegyezte, hogy Kolozsvár kulturális sokszínűsége nagyban hozzájárult a cím elnyeréséhez, és reméli, hogy ez az év is segít abban, hogy a sokszínűség a hétköznapokban is megjelenjen. Majd szintén tört magyarsággal a Köszönöm és kellemes estét mondattal zárta mondandóját.

Magyar ifjúsági központ Kolozsváron?

A SHARE Föderáció magyar ügyekért felelős osztályának vezetője, Borzási Sarolta utolsó felszólalóként röviden vázolta a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros projektet. Elmondta, a projekt elsődleges célja az ifjúsági közösség, az ifjúsági szervezetek megerősítése, így ifjúsági fejlesztéseket is várnak ettől az évtől. A fiatalok Kolozsváron tartását segíti elő például a projekt egyik fontos komponense: az ifjúsági foglalkoztatottság kérdése. Éppen ezért olyan programokra számíthatunk, amelyek például az innovatív, kreatív ágazatokra, például az IT-szektorra összpontosítanak. Októberben az innovatív gazdasági lehetőségekről, a startupokról tartanak konferenciákat, fórumokat, szerveznek állásbörzéket. Lobbiprojekteket indítanak, amelyekkel azt próbálják elérni, hogy a startupok a kormányzati, uniós források hatékony felhasználásával hosszú távon is fenn tudják tartani magukat.

Ami viszont a legfontosabb, hogy a Kolozsvár 2015 Európai Ifjúsági Főváros projektet a szervezetek, maguk az állampolgárok töltik fel tartalommal, azaz tőlünk függ, hogy a kulturális jellege mellett mennyi szociális eleme lesz, hívta fel a figyelmet Borzási Sarolta.

"A programban, a projektben is felvállaltuk, hogy egy magyar ifjúsági központot szeretnénk létrehozni Kolozsváron, amely kimondottan magyar ifjúsági szervezeteknek adna otthont, stabilitást. Reméljük, hogy ekkora reflektorfényben ezt sikerül elérnünk", osztotta meg a SHARE Föderáció magyar ügyekért felelős osztályának vezetője. Az ingatlan nem csak irodát, székhelyet biztosítana a Kolozsváron lévő ifjúsági szervezetek számára, hanem a fiatalság előtt is nyitva állna. Információt, segítséget kérhetnének, egyfajta hub lehetne az ifjúsági mozgalmak számára.

Ami az ingatlant illeti, több tervet is kidolgoztak. Önkormányzati ingatlanban is gondolkodtak, de a bürokratikus akadályok miatt erről lemondtak. "Hosszú távon ez utóbbi veszélyes megoldásnak is tűnhet, amit nem szeretnénk vállalni, hiszen az önkormányzat tulajdonában marad az, amibe mi befektetünk. Úgyhogy igyekszünk egy magyar szervezeti székhelyet vagy egy egyházi ingatlant elcsípni. Van erre vonatkozóan is egy-két terv, de minden attól függ, hogy milyen támogatást tudunk mellé rendelni. Ami a pénzforrásokat illeti, intézmények fele indultunk el, megkerestük a magyar kormányt, a Romániában működő magyar képviseleti szerveket is, reméljük sikerül. Konkrét ígéreteket még nem kaptunk", magyarázta Borzási.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?