Nagyváradon is megemlékeztek a holokauszt áldozatairól

Kedden, a nemzetközi holokauszt emléknapon a nagyváradi Tikvah Egyesület szervezésében A felszabadítók hangja címmel emlékeztek meg az áldozatokról, illetve rövid részleteket vetítettek André Singer rendező engedélyével a Night Will Fall című dokumentumfilmből.

A megjelenteket Teszler Emília, az egyesület vezetője köszöntötte, majd Andrew Burn, az International Holocaust Remembrance Alliance vezetője videóüzenetét láthatták a városháza dísztermében összegyűlt érdeklődők. Ezt követően Adam Sambrook brit nagykövet-helyettes mondott beszédet, aki kitért arra is, hogy bár a Charlie Hebdo elleni párizsi terrortámadás példátlan szolidaritást váltott ki, a kóserbolt négy áldozatát származásuk miatt gyilkolták meg, ma is megtörténhet tehát, hogy valaki nemzetisége vagy vallása miatt válik célponttá.

A követhelyettes váradi Művészei Líceumban meghirdetett grafikai pályázat győzteseinek is átadta a díjakat, az emléknaphoz kötődő munkákat a városháza folyosóján állították ki a megemlékezés idejére. Az első három helyezett Horaţiu Coman, Maria Avram Cristina Tîrnovean lett, tanáruk, Doina Tătar elmondta: a fiatalok filmekből, könyvekből ismerik a 70 évvel ezelőtt történteket.

Alekszej Babenko az orosz követség első titkára, Oleg Malginov nagykövet üzenetét olvasta fel, ebben szó esett az egykori Bukovina Besszarábia és Transznisztria területén a Ion Antunescu rezsim által meggyilkolt 270 ezer zsidóról is, illetve a diplomata arra hívta fel a figyelmet üzenetében, hogy ma két aggodalomra okot adó irányzat is jelen van Európában: egyik szerint el kell feledkezni a holokausztról, a másik szerint pedig éppen a hóhérokat dicsőítik.

Victor Ponta miniszterelnök üzenetét Claudiu Pop kormánybiztos tolmácsolta, majd Seidler András, a Zsidó Közösségi Központ vezetője emlékeztetett arra, hogy a Klaus Iohannis államfő által kitüntetett túlélők közül Bóné Gabriella és Braun Vioara, a váradi hitközség tagjai.

„József vagyok, a testvéretek” – mondta Virgil Bercea nagyváradi görög katolikus püspök, aki szerint a holokauszt mai napig nyílt seb. Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök pedig elmondta, az auschwitzi emlékmúzeum adatairól olvasott, és a számadatok mellett azt is megtudta, hogy 19 nyelven tartanak idegevezetést, személyesen kísérik a látogatókat, hiszen támaszt csak személyesen nyújthatunk a szörnyűségekkel szemben, majd felidézte, hogy Ferenc pápa átölelte az a gyermeket, aki azt kérdezte tőle, miért éheznek vagy szenvednek gyermekek. Ezt követően Teszler Maia beszélt nagymamájáról, aki maga is túlélő volt, és arról is, mennyire fontos, hogy a fiatalok megismerjék a múltat, majd a Night Will Fall című film részleteivel zárult a megemlékezés.

Kimaradt?