Hargita megye, frontális ütközés: egy halott, egy sebesült

Egy személy meghalt, egy másik pedig megsebesült miután két kamion frontálisan ütközött a 13 A országúton Hargita megyében, csütörtök reggel.

A baleset után a forgalmat egy időre lezárták. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője szerint a két jármű Csíkszereda és Székelyudvarhely között ütközött egy veszélyes kanyarban, mikor az egyik teherautó átment az ellen sávra – a jármű sofőrje életét vesztette, a másik gépjárművezetőt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállították.

A 13 A országúton a forgalmat egy órára teljesen lezárták, majd csak egy sávon indult újra a közlekedés, a helyszínen a rendőrök vizsgálatot folytatnak.

Egyre gyakoribbak a balesetek a Hargita megyei utakon

Két nap alatt ez már a harmadik súlyos baleset a Hargita megyei utakon: kedd reggel egy nyergesvontató utánfutója sodort le az útról egy személygépkocsit Tusnád közelében, ugyanaznap kisteherautóba rohant egy vonat Csíkcsicsó határában, az utóbbi balesetben egy felnőtt férfi és egy kilenc éves kisfiú is meghalt.

A 13 A jelzésű országúton egyébként több veszély is leselkedik az átutazókra. A szekelyhon.ro portál beszámolója szerint a Hargitán átvezető út alatt a hegyoldal omlásnak indult és ezek a földomlások egyre közelebb kerülnek az úttesthez, ráadásul a veszélyre csak néhány, alig látható tábla, meg színes szalag figyelmeztet. Cătălin Romanescu, az országos útügy Hargita megyei igazgatója szerint már hosszú ideje fennáll a probléma, azonban csak az utóbbi időben kezdett bonyodalmakat okozni. „Közel fél évszázada épült meg az út, és eredetileg nem ekkora forgalomra tervezték, az építése óta egyszer sem erősítették meg az alapozást" – magyarázta Romanescu.

A közlekedést a Hargita megyei utakon az évnek ebben a szakaszában a rendszeres köd is nehezíti, amely leginkább a Gyergyói-, illetve a Csíki-medencében fordul elő gyakrabban. A meteorológusok az elkövetkező napokra többek közt Hargita megye alacsonyabban fekvő területeire is ködöt jósolnak, amely a látótávolságot akár 200 méterre, elszigetelten akár 50 méteresre is lecsökkentheti.

Kimaradt?